Obilježen Dan varaždinskog placa

15.9.2018

Varaždinska Gradska tržnica u subotu 15. rujna obilježila je Dan varaždinskog placa, a u tradicionalnom natjecanju u pripremanju kotlovine sudjelovalo je više od dvadeset ekipa. U borbi za titulu najbolje ekipe sudjelovala je i ekipa GO HDZ-a grada Varaždin, koje su bodrili saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

U ocjenjivanju kotlovine osim Renea Bakalovića, sudjelovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan. Žiri je imao težak zadatak jer su svi natjecatelji pripremili odlično, ali pobjedu je na kraju ipak odnijela ekipa Mesnice Vugrinec. Drugoplasirana je ekipa Grada Varaždina, a treće mjesto zauzela je ekipa Varaždinskih vijesti.

Cijelo natjecanje je popraćeno uz glazbenu podlogu za koju su se pobrinuli folkloraši Centra za tradicijsku kulturu, poznati bednjanski Kavaliri, te najpoznatiji hrvatski ulični svirači odnosno Kraljevi ulice, a uz sve to, svi mališani na placu danas su na dar dobili besplatno oslikavanje lica. Događaj ima i humanitarnu notu jer kotlovina koju su pripremili natjecatelji prodavala se po simboličnih 10 kuna za porciju, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Inače, Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, kao spomen na 12. rujna 1550. kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top