Stričak: Oslobođenje Varaždina prva je velika i možda ključna pobjeda u Domovinskom ratu

21.9.2018

Kod Križa zahvalnosti, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za 175 poginulih branitelja iz Varaždinske županije, te na Kapucinskom trgu, gdje su postrojeni branitelji – pripadnici PU varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, Odreda Narodne zaštite Varaždin, 104. brigade Hrvatske vojske, 5. bojne 1. A brigade, 7. gardijske brigade Puma i članovi udruga branitelja, danas je u Varaždinu obilježena 27. obljetnica oslobođenja grada i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je oslobođenje Varaždina prva velika i možda ključna pobjeda u Domovinskom ratu. – Osim pobjede u Varaždinskim danima rata, bitno je i istači da od Vukovara do Dubrovnika nema bojišnice na kojima nije bilo Varaždinaca bez obzira kojoj postrojbi pripadali. Trebalo je proći punih 27 godina da bi se to recimo priznalo. Naime, hrabrost se u ratu nagrađuje odličjima, a pobjede u bitkama činovima. Ove godine, zahvaljujući Vladi premijera Plenkovića, na području Varaždinske županije završila su dva generalska čina. Stoga čestitam Željku Dvekaru i Stjepanu Adaniću na promaknućima u generale. Ta promaknuća su priznanja svim našim braniteljima. Kao što vam je poznato Vlada, odnosno ministar obrane Damir Krstičević donijeli su odluku da se bojna Puma, odnosno slijednici legendarne varaždinske 7. gardijske brigade Puma, vraća u Varaždin. Na tome im zahvaljujem, a posebno državnom tajniku generalu Zdravku Jakopu – rekao je Stričak i zaključio sa sigurnošću. – U mnogim državama je top tema pitanje sigurnosti, ovdje na Kapucinskom trgu imamo prilike razgledati dio opreme kojom raspolaže naša vojska i policija. O tome smo '91. mogli samo sanjati. Stoga mogu zaključiti da smo po pitanju sigurnosti na samom vrhu – kazao je Stričak.

U ime predsjednice Republike general Mladen Markač pozdravio članove obitelji 175 branitelja iz Varaždinske županije koji su poginuli u Domovinskom ratu te branitelje iz Varaždinske županije jer su se među prvima junački znali oduprijeti agresorskoj JNA i bili su i ostali vjerni svojoj domovini. Podsjetio je na događanja koja su dovela do agresije na Hrvatsku, Domovinskog rata te obrane i oslobođenja okupiranih dijelova Hrvatske. Za Domovinski rat rekao je da je bio politički opravdan, vojno besprijekoran i moralno čist. Za Hrvatsku je rekao da je najljepša i najbogatija zemlja na svijetu, ali da je drugo pitanje zna li to naše vodstvo iskoristiti. Na kraju je rekao da su branitelji ti koji su omogućili da svi živom u slobodnoj i neovisnoj zemlji. – Nitko, baš nitko ne može Varaždinu i županiji osporiti veliki doprinos Domovinskom ratu – poručio je Markač.

Uime branitelja i udruga branitelja iz Domovinskog rata general Željko Dvekar je podsjetio na događanja iz 1991. kada je jugočetnička vojska zvjerski napadala Hrvatsku na svim njenim dijelovima. Naglasio je da se tada njima mogla suprotstaviti samo hrvatska policija. Dodao je da su varaždinski branitelji izvojevali povijesnu bitku i da su desetorostruko povećali spremnost Hrvatske vojske. – Ta snaga u sprezi s odlučnošću naših branitelja dovodi do krhkih primirja krajem 1991. koji su omogućili da se do kraja ustroji Hrvatska vojska – izjavio je Dvekar, a govoreći o braniteljima iz Varaždinske županije kazao je kako nije bilo dijela zemlje gdje nije bilo branitelja iz naše županije i gdje se nije čuo dragi nam kaj. Dodao je da su svemu što se kasnije događalo u Domovinskom ratu uvelike zaslužni upravo branitelji iz Varaždina i Varaždinske županije. Napomenuo je i da se, bez obzira na pojedine političare, ne smije iskrivljavati i prešućivati istina o Domovinskom ratu.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top