Stručna konferencija: "Investicijski potencijali Hrvatske"

22.9.2018

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirale su konferenciju za župane, gradonačelnike i načelnike iz redova Hrvatske demokratske zajednice pod nazivom "Investicijski potencijali Hrvatske" 22. rujna 2018. u Osijeku. Uvodno su se nazočnima obratili Gordan Jandroković, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Hrvatskog sabora te mr. sc. Andrej Plenović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice koji je ujedno otvorio Konferenciju. Na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije, te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako se Vladina politika bazira na "trokutu", koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija.

Strukturne reforme su tu, one se provode. To treba tumačiti i objasniti našim građanima, ali i članovima stranke. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacijom, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše raditi, ostvariti daljnji gospodarski rast, izjavio je Plenković. Premijer je izrazio zadovoljstvo što je jedna od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting "Standard&Poors" poboljšala izglede Hrvatske na pozitivne, dodavši kako je politička stabilnost preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka i planiranja bilo kakvog ulaganja u Hrvatsku.

Plenković je podsjetio kako je u dvije godine mandata njegove Vlade uloženo oko 4,5 milijardi kuna u mjere za zapošljavanje, pri čemu se stopa nezaposlenosti mladih spustila sa gotovo 50 posto na 23-24 posto. Prošle je godine, nakon dugo vremena, ostvaren proračunski suficiti opće države i ti su trendovi nastavljeni i ove godine, rekao je premijer, pripisujući to mudrom gospodarenju javnim financijama. Uvjeren je kako će se dobro vidjeti i efekti planiranog smanjivanja opće stope PDV-a s 25 na 13 posto za proizvode koji se najčeše konzumiraju i da tržište, odnosno trgovci, to neće moći ignorirati.

Nastavili smo sa strukturnim reformama u pravosuđu, imali smo 325 tisuća blokiranih građana, a dvama zakonima koji su na snazi, broj blokiranih smanjili smo za više od 50 tisuća, iznos blokada praktično je prepolovoljen, naveo je.

Ocijenio je kako u predstojećoj mirovinskoj reformi postoje "racionalni ciljevi": održivost sustava, da mirovine budu više, da oni koji odlaze u mirovinu ne dođu u diskriminirajuću situaciju. Mislim da će konačna riješenja, koja će se usvojiti u Hrvatskom saboru biti dobra i korisna, rekao je premijer.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na konferenciji je rekao da je HDZ jedina ozbiljna stranka u Hrvatskoj, koja se ozbiljno može nositi s izazovima vremena u kojem živimo, jedina je kapacitirana za riješavanje naslijeđenih problema, poput Agrokora, INA-e, brodgradilišta, ali može ponuditi i viziju razvoja.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top