Stričak kao izaslanik predsjednice otvorio najveći hrvatski aeromiting

22.7.2018.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak u subotu, 21. srpnja, na varaždinskom je aerodromu otvorio dvodnevni aeromiting, tradicionalni Croatian International Air Show Varaždin. Stričak je manifestaciju u organizaciji Aerokluba Varaždin otvorio kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice CIAV-a.

"Čestitke na organizaciji najvećeg aeromitinga, ne samo na jugoistoku europskog kontinenta nego i Europske unije. Poseban pozdrav upućujem našim saveznicima iz NATO-a, želim im da se ugodno provedu u Varaždinu i da Varaždin napuste puni pozitivnih emocija. Naime, Varaždin je poznat, bez obzira da li šećete ili letite, uvijek po pozitivnim emocijama", rekao je Stričak te podsjetio na neke važne godine i osobe varaždinske zrakoplovne tradicije. "Ove godine obilježavamo 50 godina od prve piste, 88 godina od prvog kluba, ali i 100. obljetnicu od prvog letačkog asa iz Varaždina. Rođeni Varaždinac Roman Schmidt je 1918. godina, tijekom 1. svjetskog rata, proglašen letačkim asom zbog sedam zračnih dvoboja koje je dobio. Od toga je šest priznato, sedmi nisu stigli jer su na brzinu morali napustiti bazu. Varaždin i sada ima asa, Mladena Turkovića koji je prije pet i pol godina imao čast da iz Haaga može vratiti naše generale Markača i Gotovinu, stoga možemo reći da su Varaždin i Varaždinska županija oduvijek bili rasadnik vrsnih letačkih kadrova", kazao je Stričak otvarajući aeromiting te izrazio nadu da će 2020. avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, F16 Barak, zaparati varaždinskim nebom.

Državni tajnik Ministarstva obrane general Zdravko Jakop na otvorenju je naglasio da je miting prilika da se prezentira sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstava te suradnja s članicama NATO-a. Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je na dugu povijest zrakoplovstava ovoga kraja i Ludbrežanina Rudolfa Fizira koji je prvi zrakoplov konstruirao samo deset godina nakon prvog leta braće Wright, a gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok naglasio je gospodarsku i turističku dimenziju manifestacije.

Brojni Varaždinci i gosti iz drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja u dva dana CIAV-a imaju priliku vidjeti nadzvučne borbene zrakoplove F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske te MIG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brojne druge zrakoplove sportske i civilne avijacije, a također i akrobatske grupe, hrvatska Krila Oluje i Orlik iz Poljske, vratolomije zračnih asova Petra Podlunšeka i Branimira Ambrekovića, te više vrsta helikoptera.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top