13. Bitka za utvrdu Čanjevo

6.10.2018

Općina Visoko i udruga Praškocijeve Haramije Visoko - Čanjevo, u subotu, 6. listopada, 13. godinu za redom organizirali su povijesnu manifestaciju „Bitka za utvrdu Čanjevo“ – prikaz života stanovnika utvrde u srednjem vijeku odnosno 1590. godini o kojoj postoji najviše podataka te bitke s Turcima.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković ističe da je utvrda Čanjevo, čiji se projekt obnove i prezentacije nakon arheoloških istraživanja priprema, temelj razvoja ruralnog turizma na ovom području. „Udruga Praškocijeve haramije je osnovana da bismo popularizirali ovu našu utvrdu Čanjevo. Ove godine smo na kraju s arheološkim istraživanjima i dobili smo temelje utvrde. U tijeku je projekt obnove i prezentacije da vidimo kako bi iskoristili ovu utvrdu u turističke svrhe. Izgradit ćemo šetnice te objekte za popratne sadržaje. Ruralni turizam je najveći potencijal naše općine“, rekao je Mateković te dodao da se za realizaciju tih planova priprema prijavljivanje za sredstva Ministarstva kulture i fondova Europske unije.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je početke cijele priče. „Prije punih 17 godina krenuli smo s arheološkim iskapanjima na utvrdi Čanjevo, prve dvije godine probna, a otada 15 godina redovnih. Već tada nam je bilo jasno da same zidine neće privući toliko znatiželjnih posjetitelja i prije 13 godina krenuli smo u osnivanje udruge koju smo nazvali Praškocijeve haramije jer nam najpoznatiji povijesni detalji sežu u 1590. godinu kada je vlasnik utvrde bio Juraj Praškoci. Danas se 13. godinu za redom održava ova povijesno-scenska manifestacija da prezentira život 1590. godine, ali je specifičnost da prezentira hrvatski i turski dio, katolički i islamski“, kazao je Stričak naglasivši još jednom turistički potencijal utvrde i manifestacije.

U manifestaciji je sudjelovao i Luka Bekić, koji je uz utvrdu Čanjevo vezan od prvih početaka istraživanja u suradnji Općine Visoko, kojoj je tada načelnik bio Anđelko Stričak, Ministarstva kulture te Hrvatskog restauratorskog zavoda. „Istraživanja su pokazala da je dosta utvrde sačuvano i spašena je u zadnji čas od potpune devastacije. Pronašli smo zanimljive elemente, utvrda je bila nepoznata stručnoj javnosti u smislu njezinog koncepta. Kroz arheološka i povijesna istraživanja otkrili smo da je bila najvažnija u drugoj polovini 16. stoljeća kada se granica Otomanskog carstva približila ovom kraju. Tada je plemeniti Juraj Praškoci dobio 50 haramija da budu u njegovoj stalnoj posadi na Čanjevu. To razdoblje i glumimo“, pojasnio je Bekić.

Program manifestacije počeo je 3D turnirom u streličarstvu Streličarskog kluba Cekin, a potom su program pripremili Društva Naša djeca Visok, dramska družina Ozana KUD-a Braća Radić Visoko i druge udruge s područja Općine Visoko. Najzanimljiviji i najatraktivniji dijelovi bili su „opsada grada Čanjeva“ te „noćni napad na utvrdu“ u kojima su sudjelovali Praškocijeve haramije, Red srebrnog zmaja, Viteški red Sv. Nikole i Vitezovi Ivanovci, a pridružili su im se i članovi Prve kubure iz Višnjice s državnim tajnikom Ministarstva obrane generalom Zdravkom Jakopom.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top