Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

9.10.2018

Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Diljem zemlje položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu. Državni vrh zajednički vijenac položio je na zagrebačkom Mirogoju - kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" te kod Središnjega križa u Aleji poginulih branitelja. Zatim su ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka sudjelovali na svečanoj ceremoniji velike smjene straže U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, kao najviše predstavničko tijelo hrvatskih građana otvorio je svoja vrata. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković u opuštenoj atmosferi su se družili s građanima. U sabornici je upriličen i 'mini-aktualac' za građane, a bila je to ujedno i prilika za zajedničko fotografiranje.

Čestitam vam Dan neovisnosti, to je jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti kada su prekinute državnopravne veze sa bivšom Jugoslavijom, rekao je Jandroković građanima u sabornici. Podsjetio je kako je tome prethodio neuspjeli pokušaj atentata na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top