Otvorena međunarodna izložba “Alpe-Jadran Fila 2018“

18.10.2018

Danas je u varaždinskom HNK u nedavno obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani otvorena 23. izložba Radne zajednice Alpe-Adria Filatelia, a četvrta koja se održava u Hrvatskoj.

- Za ovaj je grad ovo zaista velika manifestacija, s obzirom na to da ćemo pokazati filatelističke izloške u svim filatelističkim kategorijama, a pokazat ćemo i filatelističku literaturu. Varaždin je zbog ove izložbe dosad već posjetilo puno inozemnih gostiju, a najveći se bum očekuje tijekom vikenda, stoga smatram da je ovo pun pogodak za grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Hrvatski savez filatelista. Izloženo je ukupno 76 natjecateljskih izložaka koji se bore za određene nagrade, dok u predvorju kazališta posjetitelji mogu razgledati nenatjecateljske izloške koji prikazuju određenu poštansku povijest i to ne samo kroz filateliju, već i kroz ostale povijesne dokumente. Među njima je izložak Željka Pintarića koji prikazuje prvu filatelističku izložbu u Varaždinu, održanu 1937. godine, dok su dok su službene izloške donijele Hrvatska pošta i Hrvatska pošta Mostar - naglasio je predsjednik HSF-a Nenad Rogina. Izložbu je organizirao Hrvatski filatelistički savez, u suradnji s Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom i Hrvatskom poštom d.d., dok je pokrovitelj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, čiji je izaslanik bio saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Prilikom otvorenja izložbe Stričak je čestitao organizatorima na ovom događanju koje okuplja Hrvatsku i šest zemalja zajednice Alpe-Jadran (Švicarska, Italija, Austrija, Bavarska, Slovenija i Mađarska. Istaknuo je da je Varaždin grad bogate kulturne tradicije i da je svakako filatelija značajna u očuvanju tog dijela povijesne baštine.. Ujedno je podsjetio da je upravo danas godina dana od kada je u opticaj puštena prva marka u ediciji Hrvatski domovinski rat, jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade Puma. -„Sretan sam da možemo svijetu pokazati da filatelija u Hrvatskoj živi i da je na jednoj visokoj razini jer poštanske markice ipak šalju poruku vremena u kojem su nastale, a od prve hrvatske markice do danas prošlo je 100 godina“- zaključio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top