120 godina Opće bolnice Varaždin

22.10.2018

U ponedjeljak, 22. listopada, Opća bolnica Varaždina obilježila je 120 godina postojanja. Naime, 1898. na ovaj datum otvorena je zgrada koja je javnosti poznata kao poliklinika i stara kirurgija, a u njoj se danas nalazi i ravnateljstvo bolnice. Prva zgrada na mjestu sadašnje Opće bolnice Varaždin izgrađena je u vrijeme Austro-Ugarske za što je dignut kredit u Budimpešti od 700.000 kruna na 50 godina. No, 1898. godina nije početak same bolničke djelatnosti na području grada Varaždina – ona datira iz 1859. godine kad je gradska bolnica bila smještena na nekoliko različitih lokacija.

Prije 120 godina varaždinska je bolnica raspolagala s 30 do 40 bolesničkih postelja, a danas ima 411 akutnih kreveta u 13 zgrada unutar bolničkoga kruga u Varaždinu te u Općoj bolnici radi 1.700 zaposlenika od kojih je 72 posto medicinskih djelatnika. Uz ravanatelja bolnice Nenada Kudelića dr.med., župana Varaždinske županije Radimira Čačića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, saborske zastupnike Josipa Križanića i Božicu Makar, na svečanosti je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sve nazočne pozdravio saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Prije tjedan-dva u Hrvatskom saboru sam branio ministra Kujundžića od pokušaja opoziva. Tada sam, a i sada smatram, da nije bilo razloga za opoziv. Dosad, nikad u jednom mandatu Vlade, naravno i županijske vlasti nije bilo toliko investicija u zdravstvu kao sad, a o tome nam najbolje govori brojka o, za sada 435 milijuna kuna investicija. Smatram da možda ima razloga za pojedina osobna nezadovoljstva, ali generalno gledano u zdravstvu slijedi jedan veliki iskorak – rekao je Stričak.

Svom govoru dodao je osobnu notu budući ga uz Opću bolnicu Varaždin vežu dva najradosnija trenutka u životu, a to su rođenja njegovih dviju kćerkica. Dodao je i da je sam dosada u osam navrata bio hospitaliziran u OBV.

-Kad si u bolničkoj sobi, sa svim onim cjevčicama i sondama, tek tada vidiš da je istinita ona narodna poslovica “da zdrav čovjek ima sto želja, bolestan samo jednu” – da ozdravi. Tek tada vidiš koliko je jedan osmjeh, jedna topla riječ bitna, a to osoblju, liječnicima i liječnicama, medicinskim sestrama i tehničarima ove bolnice nikad nije nedostajalo. Hvala vam na toj toplini - završio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top