Stričak: Hrvatska vojska je najbolji promotor naše obrambene industrije

26.10.2018

Hrvatski sabor je pred donošenjem odluka o slanju pripadnika Oružanih snaga RH u misije potpore miru. Točnije, radi se o devet misija i to pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, Europske unije te NATO saveza.

Tako bi se u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda za 2019.–2020. godinu u Libanon poslalo do 70 pripadnika Oružanih snaga, u Zapadnu Saharu do osam te u Indiju i Pakistan do 10. Pod pokroviteljstvom Europske unije hrvatski bi vojnici sudjelovali u dvije mirovne misije i to u Somaliji do 25 pripadnika te u južnom središnjem Sredozemlju do tri. U sklopu NATO saveza, tijekom dvije naredne godine, sudjelovali bi u četiri operacije potpore miru i to na Kosovu do 40 pripadnika Oružanih snaga, u Afganistanu do 110, u Iraku do 10 i u Poljskoj do 90. – Sve navedene mirovne misije imaju za cilj uspostavu mira, jačanja sposobnosti institucija matičnih država, jačanje kolektivne obrane saveza, smanjenje nestabilnosti... Navedene odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske smatram da su potrebne te će ih Klub zastupnika HDZ-a podržati – izjavio je danas uime Kluba HDZ-a saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak.

U svojoj je raspravi podsjetio i da je Hrvatska početkom 90-tih bila primatelj mirovnih misija budući da su u našoj domovini od 1990. pa do 1998. godine djelovale mirovne snage UN-a i EZ-a i to ECMM, UNPROFOR, UNCRO, UNTAS, UNMOP, UNPSG, a već godinu dana kasnije Republika Hrvatska šalje pripadnike svojih Oružanih snaga u prvu mirovnu misiju. Također, naglasio je da su pripadnici Oružanih snaga RH odlično obučeni i opremljeni te iznimno cijenjeni. To dokazuje njihova istaknuta uloga u dosadašnjim mirovnim misijama u Sierra Leoneu, Etiopiji/Eritreji, Iraku, Istočnom Timoru, Liberiji, Haitiju, Obali Bjelokosti, Cipru, Gruziji, Sudanu, Nepalu, Burundiju, Srednjoafričkoj Republici/Čadu, Izraelu/Siriji (Golan), Litvi, Kosovu, Afganistanu, Iraku, Poljskoj, Somaliji, Libanonu, Zapadnoj Sahari, Indiji i Pakistanu u kojima je sudjelovalo 8.055 hrvatskih časnika, dočasnika i vojnika. U svim misijama su se istakli te često bili pohvaljivani i nagrađivani. – Da bi bili na visini zadatka, osim opremljenosti i naoružanja, bitan dio je i obuka. Stoga ovdje čestitam potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću, Načelniku glavnog stožera RH generalu zbora Mirku Šundovu, svim njihovim suradnicima, a posebno svim časnicima, dočasnicima i vojnicima sudionicima vojne vježbe Velebit 18 na njenoj uspješnoj provedbi. Tom vježbom pokazali smo da je Hrvatska vojska dobro uvježbana, opremljena i naoružana te da je sposobna braniti našu Domovinu i saveznike – kazao je Stričak. Kao bitno istaknuo je i mogućnost daljnje promocije našeg gospodarstva posebice kada se govori o obrambenoj industriji. Naime, prošli kontingent upućen u Afganistan opremljen je i naoružan hrvatskim proizvodima što je svakako veliki uspjeh hrvatske obrambene industrije. Stričak je na kraju pozvao sve zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora da podrže donošenje navedenih odluka.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top