Održana još jedna „Vinička jesen“

28.10.2018

Kulturno umjetničko društvo „VINICA“ pod pokroviteljstvom Općine Vinica organiziralo je 18. Međunarodnu smotru folklora „Vinička jesen“.

Smotri su prisustvovala folklorna društva „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog, „ Bribir“ iz Bribira (Prigorsko-goranska županija), „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice ( Bjelovarsko-bilogorska županija), „Rak“ iz Rakeka (Slovenija) te Volkstanzkries St Oswald bei Plankenwarth iz Austrije. Domaćine su predstavile članice ŽVS Leluja, zatim folklorna i tamburaška sekcija sa prigodnom koreografijom „Vinske špelancije“ te mali folklor učenika OŠ Vinica koji je svojom spontanošću i razigranošću posebno oduševio sve prisutne. Posjetitelji su puna dva sata mogli uživati u raznolikosti pjesama i plesova kako iz različitih naših krajeva tako i iz susjednih država.

Smotru je prigodnim pozdravnim govorom otvorio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te tom prigodom naglasio kako moramo biti zahvalni kulturno umjetničkim društvima koja s toliko entuzijazma njeguju i čuvaju kulturnu i etno baštinu od zaborava, ali i kako je velika šteta da su financiranje i opstanak društava prepušteni uglavnom skromnim proračunima jedinica lokalne samouprave.

Smotri su prisustvovali i saborski zastupnik Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, zamjenica načelnika Općine Mirjana Jambriško, vijećnici Općinskog vijeća te predstavnici viničkih udruga.

Ovogodišnja smotra folklora završila je posebno veselo – nastupom kulturno umjetničkog društva iz Austrije koje je svojim plesovima i igrama oduševilo sve prisutne, a radost i veselje na licima posjetitelja na izlazu iz dvorane dokaz je da naši stanovnici takve sadržaje izuzetno vole i cijene te da bi ih trebalo biti više.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top