"Škola u Martijancu dio je velikog ulaganja u energetsku obnovu školskih objekata u županiji ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna "

8.11.2018

Općina Martijanec nakon duljeg razdoblja može se pohvaliti velikim projektima gdje svakako treba izdvojiti energetsku obnovu objekta škole vrijednu oko 7,5 milijuna kao i iznos od 7,4 milijuna kuna za gradnju vrtića. Istaknuo je to na svečanoj sjednici u četvrtak u povodu Dana općine HDZ-ov saborski zastupnik dr.sc. Josip Križanić koji se obratio okupljenima u dvorani Osnovne škole. Kazao je kako su u toj Općini vidljivi veliki pomaci.

– Ovo je općina koja se nalazi između nekoliko sredina koje su se naglo razvile u proteklih desetak godina – Jalžabeta, Ludbrega, Trnovca, Varaždina i Varaždinskih Toplica, i koja je dugo bila u nekom „zimskom snu“, a sad se tu puno toga događa. Dugo godina se govorilo o investicijama koje se sada realiziraju. To je energetska obnova škole vrijedna 7,5 milijuna kuna. Uredit će se fasade te zamijeniti prozori i krov, ali će se ostaviti i priča za 2020. godinu. Naime, založit ćemo se za dogradnju škole, kako bi se omogućilo održavanje jednosmjenske nastave – najavio je saborski zastupnik.

Dodao je da je to samo dio energetske obnove od ukupno deset školskih objekata u Varaždinskoj županiji ukupne vrijednosti 43 milijuna. Uz vlastita sredstva Županije za energetsku obnovu spomenutih objekata 21 milijun kuna osiguran je preko EU fondova dok je dodatnih deset milijuna kuna osigurano preko Ministarstva regionalnog razvoja. Istaknuo je i kako je uz puno uloženog napora, a zahvaljujući Vladinoj odluci da će svi gradovi i općine morati imati prioritet u mjeri Programa ruralnog razvoja za dječje vrtiće, dobiveno i 7,4 milijuna kuna za dječji vrtić.

– To je za vas mještane Općine Martijanec elementarna stvar od velike važnosti. Velika stvar je i fiskalna decentralizacija. Naime, sad se jasno vidi da su kod nekih općina cifre od stotinjak tisuća, do 10 milijuna kuna, a kod nekih gradova i županija i 11,5 milijuna kuna. To su velika sredstva za gradove i općine, njima oni mogu sami upravljati i na temelju tih sredstava mogu kreirati svoje buduće proračune i tu gradonačelnici i načelnici imaju mnogo veće mogućnosti – naglasio je Križanić u obraćanju na svečanosti.

Govorio je i o poreznoj te reformama školstva i zdravstva, naglasivši da je riječ o reformama koje su se čekale dugo godina i koje su s državne razine najveći pomaci koji se vide i direktno utječu na život i standard stanovnika pa tako i mještana Općine Martijanec. Na kraju je svim mještanima čestitao Dan općine dok je svim Martinama i Martinima čestitao skori imendan.

Da su energetska obnova škole, kao i najavljena dogradnja, te izgradnja vrtića od velike važnosti složio se i načelnik Općine Dražen Levak. – To su one temeljne stvari koje je potrebno napraviti za kvalitetniji život i rad u Općini Martijanec. Osim toga, potrebno je riješiti problem poplava kojim smo izloženi gotovo svake jeseni i proljeća. Velikih projekata ne fali i trebamo jako stisnuti da bismo u kratkom roku uspjeli riješiti ono što nam je najvažnije – zaključio je Levak.

Inače, sjednica je iskorištena za dodjelu nagrada istaknutim mještanima Općine u proteklom razdoblju, ali i kao podsjetnik odnosno obilježavanje 25 godina od njenog osnutka te 130 godina od osnutka prve uprave Općine Martijanec.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top