Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima

03.12.2018

Varaždinski Parkovi ugostili su predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije, koji su u Varaždin stigli kako bi im stručnjaci Parkova prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.

Za posjeta Parkovima, gosti su studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, službeno priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja, a s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova, obišli su i Stari Grad. Na varaždinskom su se groblju sudionici upoznali sa hortikulturnim, agronomskim i tehnološkim rješenjima u upravljanju grobljem, a dobili su i jedinstvenu priliku upoznati se sa zaokruženim sustavom elektromobilnosti na groblju, koju su Parkovi razvili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša. Parkovi, naime, imaju vlastitu solarnu elektranu i punionicu električnih vozila te četiri radna električna vozila za obavljanje svakodnevnih poslova. Cilj modernizacije je očuvanja groblja, zaštićenog kao prirodna baština. Uprava groblja je uslugu za korisnike unaprijedila digitalnom tehnologijom - mobilnom aplikacijom VaraždinCemetery i info stupom na groblju. Budući da su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko - promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.

Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje. - Jasno da nam imponira kada stručnjaci iz najvećih groblja u Hrvatskoj i Sloveniji dođu u Varaždin s namjerom da ovdje nešto nauče. Ali istovremeno je to velika odgovornost koja nas tjera da se stalno uspinjemo stepenicu više. Zbog toga nam je stalna intencija osmisliti i dodatne korake u modernizaciji i funkcionalnosti. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu - rekao Runac.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top