Dan grada Varaždina: Svečana sjednica Gradskog vijeća u HNK

06.12.2018

U obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u četvrtak, na blagdan svetog Nikole, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Varaždina.

Varaždinkama i Varaždincima čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te pozdravio goste, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik akademik Željko Reiner, saborski zastupnici Robert Podolnjak i Milorad Batinić te predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac. Habijan je u svom obraćanju istaknuo da je Varaždin bogat grad zbog uspjeha svojih građana. "Dužnost je svih nas vijećnika da osluškujemo potrebe naših sugrađana, da održavamo aktivnu komunikaciju s njima, jer pucanjem veze između građana i nas kao predstavničkog tijela prestaje i naša funkcija kao njihovih zastupnika, a i dolazi do gubitka povjerenja u instituciju Gradskog vijeća, ali i generalno u politiku. Na nama je da svoju funkciju vršimo odgovorno, da ne zaboravimo da smo birani da zastupamo interese naših sugrađana, odnosno opći interes. Da bi u tome uspjeli, zalažem se i zalagat ću se za jaču ulogu Gradskog vijeća u upravljanju javnih politika, kako Gradsko vijeće ne bi bilo samo poligon za glasanje ili politička arena za skupljanje političkih bodova“, poručio je Habijan te nastavio o izazovima koji su pred gradom: "Grad Varaždin je zbog pogrešnih politika prethodnih Vlada, ali i nedovoljnog truda bivše gradske vlasti, ostao bez mogućnosti korištenja sredstava iz programa EU fondova. S obzirom na navedeno, za neke programe smo prerazvijena sredina, a za primjerice korištenje sredstava iz ITU mehanizma smo prema kriteriju broja stanovnika premali. Nepravda koja je napravljena prema Varaždinu očekujem da će biti ispravljena za sljedeće programsko razdoblje 2021-2027. godina. Grad Varaždin prije desetak godina izgradio je i dostigao jedan vrlo visok nivo komunalne opremljenosti, sam svojim sredstvima. Danas mnoge sredine dostižu naš grad koristeći upravo sredstva fondova EU. Ravnomjeran razvoj naše države je poželjan, ali koristim priliku da pozovem državnu razinu i nadležna ministarstva da je sada na redu naš grad – grad Varaždin“, rekao je Habijan.

Gradonačelnik Ivan Čehok podsjetio je na niz velikih varaždinskih obljetnica ove godine, naglasivši da su sve one vezane uz krizna vremena, kada su pojedinci imali volje, sposobnosti i znanja izgrađivati grad za budućnost. Dodao je da su danas zalog varaždinske budućnosti obrazovanje, kultura, sport, zdravstvo i gospodarstvo. Varaždincima je čestitao i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Podsjetio na važnost Varaždina u Hrvatskoj nekad, ali i danas. "Turizam postaje jedan od najrazvijenijih gospodarskih grana, manifestacije Špancirfest i Varaždinske barokne večeri predstavljaju odličnu sinergiju kulturne baštine, nasljeđa i njegovih ljepota s traženjem sve zahtjevnijih gostiju koji u Varaždinu mogu iskusiti svo bogatstvo kulturne ponude. Razvijenim gospodarstvom, komunalnom, energetskom, prometnom i informatičkom infrastrukturom, te obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim sadržajima, Varaždin uistinu opravdava epitet grada u kojem životni standard raste i na tome čestitam. Čuvajte i dalje svoja blaga, prenosite svojim najmlađima čuvanje ljubavi prema domovini, njenim običajima i tradiciji", poručio je akademik Reiner. Uz dodjelu ovogodišnjih priznanja Grada Varaždina, na svečanoj je sjednici Gradskoj vijeća potpisana povelja o prijateljstvu Varaždina i Pakraca, a ona s Lipikom bit će potpisana 8. prosinca, na njihov Dan branitelja.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top