Pume se vratile u Varaždin

18.12.2018

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske danas su stigli u Varaždinu. Slijednici tradicije legendarne 7. gardijske brigade Puma tako su završili sedmodnevnu hodnju od Našica, gdje su obavljali službu proteklih godina. Simbolično su se 184 kilometra dugom hodnjom pod nazivom „Pumin skok 18“ prisjetili poginulih pripadnika brigade i operacija koje je brigada uspješno provela u Domovinskom ratu.

Od Bartolovca do Varaždina, na završnici hodnje, pridružili su im se i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak te državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Na spomen obilježje Puma u varaždinskom parku koji nosi ime legendarne brigade položene su ruže u spomen na 90 poginulih pripadnika 7. gardijske brigade. – Drago mi je sam zadnju etapu hodao sa svojom vojskom. Uvijek sam kad je potrebno na terenu sa svojom vojskom. Ovo je veliki dan, nakon deset godina povratak naših Puma kućama. Oni su zaslužili to. Oni su tu da budu jamac mira i sigurnosti i da pomognu narodu ako je potrebna pomoć. Sretan sam da sustavno, organizirano jačamo i moderniziramo Hrvatsku vojsku. Vraćamo vojsku u ona mjesta koja su strateški bitna. Vratili smo vojsku u Vukovar, Sinj, Ploče, danas u Varaždin i to su konkretni projekti koji su u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske. Jasno da je tu i strateški projekt višenamjenskog borbenog aviona i ta je odluka donesena – rekao je ministar Krstičević.

– Vojska će biti spremna pomoći civilnim institucijama i civilnom stanovništvu. Mi pripadamo svom narodu i normalno je da je vojska ovdje. Ponosim se što imamo ovakvu vojsku. Često sam surađivao s Pumama. Ja sam inače s juga i mi južnjaci smo temperamenti, a ljudi ovdje su jako dobri i disciplinirani. Ponekad sam znao, kao zapovjednik 4. gardijske brigade, poželjeti da budem zapovjednik 7. jer mi se činilo da bi bilo puno lakše – kazao je general Šundov.

– Svima je poznato da je Varaždin bio prvi glavni grad svih Hrvata. Od uspostave suverene i neovisne Republike Hrvatske i dom legendarne varaždinske 7. gardijske brigade. Za povratak statusa glavnog grada se baš i nismo potrudili, ali za povratak naših Puma dali smo sve od sebe. Upravo me tim više veseli da se Pume vraćaju u svoj Varaždin – izjavio je saborski zastupnik Stričak koji je na povrtaku Hrvatske vojske u Varaždin zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Damiru Krstičeviću, načelniku Glavnog stožera Šundovu i državnom tajniku Jakopu.

2. mehanizirana bojna Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske u četvrtak će službeno ući u vojarnu u Optujskoj ulici, koja će nositi ime 7. gardijske brigade Puma.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top