Vojarna u Optujskoj od danas nosi ime Vojarna 7. gardijske brigade Puma

20.12.2018

Povratak pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume u vojarnu u Varaždin nakon 10 godina danas je zaokružen svečanim otvorenjem i imenovanjem vojarne imenom 7. gardijske brigade Puma, uz obilježavanje 26. obljetnice ustrojavanja 7. gardijske brigade Puma i 11. obljetnice ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Pume.

Brojni uzvanici i građani okupili su se kako bi proslavili ovaj značajan, dugoočekivani događaj, a proslava je počela čitanjem povijesnice Puma, od njena osnivanja 23. prosinca 1992. godine do preustroja Oružanih snaga RH i spajanja 2. gardijske brigade i 7. gardijske brigade.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Mirko Šundov, također se obratio Pumama ustvrdivši da Varaždin bez Puma nije isti grad, kao što ni Pume bez Varaždina nisu ista postrojba. – Hodnjom od Našica do Varaždina u proteklih sedam dana pokazali ste poštovanje prema hrvatskim braniteljima i 7. gardijskoj brigadi, ali i spremnost i karakter hrvatskog vojnika. Baštineći ime slavnih Puma, vašim povratkom u Varaždin pripala vam je odgovornost i čast čuvanja dostojanstva i ugleda koji su stekli vaši prethodnici – siguran sam da ste svjesni te odgovornosti i da ju s radošću prihvaćate – zaključio je Šundov.

Dobrodošlicu Pumama izrazio je saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, koji nije krio radost zbog povratka hrvatske vojske, odnosno bojne Puma u Varaždin koja, prema njegovim riječima, iz ovog grada nikad nije ni trebala otići. – Temelj današnje neovisne, suverene, međunarodno priznate Republike Hrvatske je Domovinski rat. U te temelje sjever Hrvatske ugradio je ono najbitnije – armaturu. Naime, prva velika pobjeda u Domovinskom ratu odrađena je upravo ovdje u Varaždinu. Završila je zarobljavanjem cijelog korpusa protivničke vojske, odnosno zarobljavanjem prvih tenkova, njih 84 te pješačkog oružja za 10 brigada. Također brojni naši sugrađani uključuju se u obranu naše Domovine te od Vukovara do Dubrovnika nema borbenog položaja s kojeg se nije čula nama lijepa i draga riječ kaj. Kada govorimo o 7. gardijskoj brigadi Pume zauvijek će ostati upamćen njihov slavni ulazak u Knin, čime su proslavili i Varaždin, ali i cijeli sjever Hrvatske. Njihov doprinos završetku rata i uspostavi mira u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini plaćen je životima njihova 92 pripadnika – rekao je Stričak.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je Pumama da su od danas čuvari ovog grada i jamac sigurnosti sjevernog dijela RH. – Tu ste da služite svome narodu i da mu pomažete u nevolji. Sinergija s lokalnom zajednicom i otvorenost prema ljudima su ključni. To je zalog za budućnost i prosperitet ovog kraja i države. Hodnjom od Našica do Varaždina, po teškim vremenskim uvjetima pokazali ste da imate karakter i da poštujete vrijednosti Domovinskog rata i zato sam kao ministar obrane i ratni zapovjednik 4. gardijske iznimno ponosan što današnja hrvatska vojska ima takav pobjednički duh. Dostojni ste nasljednici hrvatskih branitelja, pripadnika legendarne 7. gardijske brigade Puma – poručio je Krstičević.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da su Pume iz Varaždina krenule u sve pobjede Domovinskog rata. – Vjerujem da nikada nećemo zaboraviti dan kad su 7. i 4 gardijska brigada oslobodile hrvatski kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu – taj će prizor ostati zauvijek urezan u pamćenje hrvatskog naroda. Iz svih tih bitaka i pobjeda Pume su se uvijek iznova vraćale u Varaždin koji je postao dom svih pripadnika brigade. Sigurno se mnogi među vama sjećaju razdraganog dočeka kojeg su stanovnici Varaždina pripremili pobjednicima s Kninske tvrđave, pokazujući još jednom da su oni dijelom ovoga grada, njegov simbol i dika. Tu neraskidivu vezu Varaždina i Puma nije mogla razdvojiti niti nepromišljena odluka o izmještanju hrvatske vojske iz Varaždina. Danas ispravljamo tu odluku i Pume se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom. Tako i Varaždin, nakon Vukovara, Sinja i Ploča, ponovo može s ponosom istaknuti da u njemu živi i obavlja svoje zadaće pobjednička hrvatska vojska. Vjerujem da ćemo uskoro isto moći reći i za Pulu – kazala je predsjednica na svečanosti u varaždinskoj vojarni 7. gardijske brigade Puma.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top