25 godina Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

29.12.2018

Svečanom sjednicom u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila je 25 godina rada i djelovanja.

Predsjednik Nedeljko Vukalović podsjetio je na povijest i aktualni trenutak Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koja je osnovana 10. srpnja 1993. godine. 2005. godine varaždinsko vatrogastvo zauvijek je upisano zlatnim slovima u povijest europskog vatrogastva organizacijom dotad najmasovnije Vatrogasne olimpijade CTIF-a s oko 3500 sudionika iz 32 zemlje svijeta. Danas u Varaždinskoj županiji djeluju 123 dobrovoljna vatrogasna društva te više od 10.000 vatrogasaca, od kojih je 1900 operativno, a županijska Vatrogasna zajednica okuplja gotovo 160 organizacija. Prosječni godišnji broj intervencija je oko tisuću. Vatrogasci iz Varaždinske županije 14 su se puta plasirali na Olimpijadu, a devet su puta bili državni prvaci. – Vatrogasna natjecanja vatrogasca spremaju za vatrogasne intervencije, okupljaju mlade. To je aktivnost na kojoj se bazira i širi vatrogastvo, pogotovo među mladima. To je zalog za budućnost – istaknuo je Vukalović.

Obratio se i županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš, koji je naglasio važnost dobre opremljenosti vatrogasca, te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. – Mi ovdje na sjeveru Hrvatske vodimo brigu o djeci, mladeži, razvoju vatrogastva, ali i ne zaboravljamo naše vatrogasne veterane. Prenosimo vatrogastvo s koljena na koljeno – rekao je Tucaković.

Vatrogascima u Varaždinskoj županiji čestitao je i saborski zastupnik Anđelko Stričak. – Vatrogastvo, uz policiju i vojsku, znači sigurnost. A danas je svijet poprilično nesiguran, zbog sukoba i elementarnih nepogoda. Gdje nema sigurnosti nema razvoja gospodarstva i društva u cjelini. Unazad nekoliko godina poplave, požari, snježne mećave, oluje nisu prošle bez vaše intervencije. I ono što se premalo ističe, a najbitnije je, bez ljudskih žrtava – poručio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top