Božićni domjenak zahvale za sve suradnike zaslužne za napredak Bednje

1.1.2019

Općina Bednja priredila je božićni domjenak zahvale za sve suradnike i poslovne partnere koji su kroz ovu godinu svojim radom, zalaganjem i potporom doprinijeli realizaciji niza projekata u našoj općini, a samim tim i ostvarenju još jedne uspješne poslovne godine.

Brojnim okupljenim gostima, među kojima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop te brojni predstavnici javnih institucija, gospodarstvenici i obrtnici, predstavnici Crkve i drugi uglednici iz javnog života, na početku se obratio načelnik općine Damir Poljak: -Godinu koju ispraćamo pamtit ćemo kao godinu uzleta i ponosa. Godinu u kojoj smo svi zajedno učinili mnogo i pokrenuli još više. Polazeći od životnih interesa naših mještana, danas u prvi plan dolaze pitanja gospodarskog razvoja i rješavanja problema prometne povezanosti, čime je povezan rast standarda i socijalna sigurnost mještana općine Bednja. No, da bismo to postigli, prije svega moramo provesti infrastrukturne reforme. Moramo ostvariti razvoj koji će potaknuti da mladi ljudi odluče živjeti na Bednji – naglasio je Poljak.

-Početkom mandata krenuli smo s procjenom trenutnog stanja. Naša snaga su i Bednjančani izvan Bednje. Zahvaljujući i njima, naručili smo Analizu i procjenu poduzetničkog potencijala na podlozi poduzetničkih kompetencija kao temelju razvoja poduzetništva i gospodarstva Općine Bednja. U neovisnom ekspertnom izvještaju, u procjeni na samom početku, piše o Bednji sljedeće: „Na objektivnom planu obilježavaju je raznovrsni dezintegracijski procesi (demografski, socijalni, ekonomski i drugi), dok se na subjektivnom (motivacijskom) planu uočava izvjesna rezigniranost i kroz dulje vremensko razdoblje generiran osjećaj gubitka nade i povjerenja u institucionalne inicijative, koje bi svojim sistematskim i sistemičkim aktivnostima rezultirale promjenom postojećih trendova. Tijekom provođenja istraživanja pokazalo se međutim, da značajan broj sugovornika posjeduje relevantno ekspertno i/ili poduzetničko znanje i kompetencije, nužno za intenziviranje poduzetničkih aktivnosti kao endogenog procesa“ – naglasio je načelnik.

Podsjetio je i na cijeli niz projekata koji su tijekom ove godine realizirani na području naše općine: -Jedan od njih svakako je zamjena postojeće javne rasvjete s LED rasvjetom prema ESCO modelu. Važno je napomenuti da smo po tom modelu među prvima u zemlji zamijenili svu postojeću rasvjetu. Vrijednost projekta iznosila je oko 4 milijuna kuna. Nadalje, u kontinuiranoj suradnji s HEP-om radi se na uređenju niskonaponske mreže kako bi se stvorili preduvjeti za postavljanje LED javne rasvjete u svim dijelovima općine gdje povremeno ili trajno borave mještani. Ceste znače život. U ovoj godini uložili smo više od 4 milijuna kuna u modernizaciju cesta. Zahvaljujući Vladi RH,2,065 milijuna kuna uloženo je u sanaciju šteta nastalih nakon elementarnih nepogoda, dok je 600.000 kuna stiglo iz EU projekta (Mjera 7.2.2.), Ministarstva regionalnog razvoja, a dio je izdvojen iz vlastitih proračunskih sredstava. Uredili smo prilaze i Trg Svete Marije u Bednji u vrijednosti od 800.000 kuna, zahvaljujući prijavi na projekt Ministarstva regionalnog razvoja.Opet među prvima prijavili smo s partnerima, općinama Donja Voća i Vinica, projekt „Zaželi biti uključena“ u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna. Odjek uspješne implementacije ovog projekta u Bednji prešao je granice RH. Prikazali smo njegovo praktično funkcioniranje i u gradu Zagrebu, organizirali međunarodni simpozij i potpisali ugovor o suradnji s referentnim centrom dr. Andrija Štampar – naglasio je načelnik te nastavio: -Ono što se čekalo dugi niz godina, napokon je krenulo s realizacijom. A to je izgradnja dječjeg vrtića u Bednji u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna. Nadalje, naše komunalno poduzeće opremili smo velikim traktorom sa svim priključcima, malim traktorom s priključcima, sve kroz kapitalne investicije i prijave na projekte ministarstva graditeljstva, a sve u vrijednosti većoj od 400.000 kuna. Uspješno smo prijavili i projekt Spomen parka hrvatskim braniteljima. Vrijednost projekta je 500.000, a s njegovom realizacijom krećemo početkom sljedeće godine. Već u siječnju raspisujemo javnu nabavu za izvođenje projekta energetske obnove zgrade vatrogasnog doma u Bednji u vrijednosti od milijun kuna i taj će projekt biti realiziran do kraja 2019. Također, kroz ESI fondove izradili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju polivalentne dvorane kulturnog centra te sportskog objekta u Pleši u vrijednosti od 140.000 kuna. Već 7. siječnja 2019. na natječaj LAG-a Sjeverozapad (Mjera 7.4.1.) prijavljujemo sportski objekt u Pleši. Kroz kapitalne donacije pomažemo izgradnju vatrogasnog doma u Vrbnu, a ove smo godine uložili 350.000 kuna. Zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama, kontinuirano se uređuju vodotoci i grabe, a tijekom travnja započet će i izmuljivanje trakošćanskog jezera. Također,zahvaljujući dobroj suradnji sa Županijom i ŽUC-om, sanirana su klizišta i uređeni nogostupi uz županijske ceste - istaknuo je Poljak.

-Sve navedeno rezultat je svih nas ovdje. Zahvaljujući jedinstvu svih vijećnika Općine Bednja, kvalitetnom i predanom radu djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela, dobroj suradnji sa županijskim ustanovama i Županijom, podršci saborskih zastupnika, osobito Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, podršci ravnatelja ustanova, pomoćnika ministara, osobito Milana Reze, državnih tajnika, pri čemu osobitu zahvalnost upućujem generalu Jakopu, a posebno ministrima i Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Bednja je dobila i koristi šansu za kvalitetan razvoj – zaključio je na kraju načelnik Bednje Damir Poljak te svim gostima i uzvanicima zaželio sretan Božić i uspješnu Novu godinu. Prigodnim riječima svima nazočnima obratio se i zamjenik načelnika Ivica Hrenić, uputio zahvalu na kvalitetnoj pomoći i suradnji te im također čestitao blagdane.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top