Komemoracija u Podrutama

7.1.2019

U ponedjeljak je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 27. godišnjica pogibije petero mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Uz gradonačelnika Grada Novog Marofa Sinišu Jenkača i njegovog zamjenika Ivicu Šanteka, na komemoraciji su bili i izaslanik predsjednice RH-a i njen savjetnik dr. Mate Granić, u ime Hrvatskog sabora zastupnik Josip Križanić, državni tajnici Zdravko Jakop i Zdravka Bušić.

Na obilježavanje tragičnog događaja stigli su i predstavnici veleposlanstva Italije i Francuske u RH te članovi obitelji poginulih talijanskih časnika.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se na ovom mjestu tragedije svake godine s dužnim poštovanjem prisjećamo njihove žrtve koja je upisana u našu povijest, odnosno priznanje hrvatske države koje je uslijedilo nakon njihove tragične pogibije. – Rušenje helikoptera promatračke misije Europske zajednice jasno je ukazalo na činjenicu tko je bio žrtva, a tko agresor u našem Domovinskom ratu, stoga taj tragični događaj definitivno ima svoj značaj i važnost – kazao je Jenkač te podsjetio da je Grad Novi Marof vlastitim sredstvima, u znak sjećanja na europske promatrače i njihovu žrtvu, podigao komemorativnu kapelu u Podrutama. Kako bi se na primjereniji način uredilo komemorativno područje pozvao je i druge na suradnju.

– Bilo bi nam drago kad bi se i drugi uključili i pomogli da se ovo područje do kraja uredi. Svakako treba urediti i prilazni put do kapele – riječ je o prilično velikoj dionici, a time i zahtjevnoj investiciji od oko milijun kuna. Zasad nam je jedino Hrvatska vojska potvrdila da će pomoći, ustupanjem strojeva za uređenje puta – zaključio je Jenkač.

Okupljenima se obratio i dr. Mate Granić istaknuvši kako su stradali promatrači svojom žrtvom ugrađeni u temelje stvaranja moderne hrvatske države. – Ovaj zločinački napad bio je zadnji pokušaj da se spriječi međunarodno priznanje Hrvatske koji, na svu sreću, nije uspio – kazao je Granić.

Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane naglasio je da je ovaj događaj utabao put Hrvatske prema toliko željenoj neovisnosti, dok je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kazala da je pucanj koji se ovdje dogodio bio pucanj u nevine civile koji su tražili mirno rješavanje problema.

Govoreći u ime Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika, Križanić je također istaknuo važnost ovog tragičnog događaja za međunarodno priznanje hrvatske. – Na ovome mjestu kao jednom od bezbroj stratišta u stvaranju neovisne moderne Hrvatske države želim reći veliko ljudsko hvala svima koji su izgubili najbliže, dali svoje živote ili dijelove tijela, a mladima da nikad ne zaborave časne, hrabre i ponosne rane devedesete. Poručujem im također: nemojte nikud ići, ne napuštajte ovu lijepu zemlju, jer previše je žrtava, previše suza i boli utkano u njezino stvaranje da bi je se tako lako odrekli – poručio je zastupnik Križanić.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top