Spomen obilježje za poginule branitelje iz PU varaždinske

26.1.2019

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović dao je podršku inicijativi izgradnje spomenika poginulim braniteljima – pripadnicima Policijske uprave varaždinske.

Inicijativa je to udruga iz Domovinskog rata i Policijske uprave varaždinske, uz potporu saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije Anđelka Stričaka i Josipa Križanića. Želja je da se na dostojanstven i primjeren način očuva uloga varaždinske policije u Domovinskom ratu, koja je bila nemjerljiva. U Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu u petak je održan sastanak ministra Božinovića, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, pomoćnika ministra Cvjetka Obradovića te zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslava Hegedušića sa saborskim zastupnicima, načelnikom Policijske uprave varaždinske Predragom Benčićem, policijskim savjetnikom Draženom Krtanjekom, predsjednikom Udruge specijalne policije Roda Goranom Mihalićem i predsjednikom Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnica Varaždin, Darkom Posavcem.

„Smatram da bi 24 godine nakon završetka Domovinskog rata bilo krajnje vrijeme da poginuli i nestali varaždinski policajci dobiju svoje spomen obilježje, jer nema bojišta od Vukovara do Dubrovnika na kojem nisu ginuli”, pojasnio je inicijativu zastupnik Stričak, inače ratni pripadnik PU Varaždinske, a sada član Udruge specijalne policije Roda. Realizacijom ove ideje i varaždinski kraj dobit će trajnu uspomenu na zaslužne poginule i nestale pripadnike tadašnje Policijske uprave varaždinske. Namjera je da spomenik bude dostupan svim građanima te sustavno potiče na učenje o sudjelovanju varaždinske policije u Domovinskom ratu.

„Svi percipiraju policiju kao onu koja brine o javnom redu i miru, a devedesetih godina prošlog stoljeća policija je bila nositelj obrane i stvaranja države“, naglasio je Mihalić. Ministar Božinović istaknuo je da Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije sustavno rade na vraćanju digniteta Domovinskom ratu, ulozi hrvatske policije u njemu i inzistiraju na dostojanstvenom obilježavanju svih obljetnica važnih vojno-redarstvenih akcija, pogibija i velikih stradavanja pripadnika hrvatske policije.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top