Ljubešćica: Više od 7 milijuna kuna za razvoj infrastrukture Poduzetničke zone

28.1.2019

Ljubeškom načelniku Nenadu Horvatiću danas je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uručio odluku vrijednu 7,36 milijuna kuna za ulaganje u tamošnju poduzetničku zonu. Sredstva su namijenjena financiranju projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

Prilikom dodjele odluke Horvat je podsjetio da je još u kolovozu prošle godine najavio da će u Ljubešćicu, i u još neke sredine u Varaždinskoj županiji, doći set projekata i investicija koji će biti isključivo poduzetničkog odnosno gospodarskog karaktera. - Gotovo milijun eura za Poduzetničku zonu u Ljubešćici i otprilike 10 milijuna kuna za Poduzetničku zonu u Varaždinu su dobra vijest koju danas nosimo u Varaždinsku županiju, a za otprilike dva tjedna slične ćemo ugovore potpisati s 49 gradonačelnika i načelnika. Na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva 49 projekata završit će dodjelom bespovratnih sredstava i to, moram priznati, jednim strpljenjem u ova protekla tri mjeseca, ne onih inicijalno namijenjenih 76 milijuna kuna, već gotovo 300 milijuna kuna za razvoj poduzetničkih zona i poduzetničke infrastrukture, kroz relokaciju sredstava – rekao je Horvat.

Spomenuta sredstva Poduzetničkoj zoni Ljubešćica dodijeljena su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“. Ministar je dodao da 184 poduzetničke zone koje danas već jesu u funkciji širom Hrvatske stavljaju pretpostavku jedne nove filozofiji privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Načelnik Horvatić zadovoljan je što je nakon nešto više od godinu dana odluka stigla u Općinu. - Općina Ljubešćica ima nezaposlenost manju od 2 posto dok je prosjek plaća znatno viši od županijskog prosjeka i iznosi 5,500 kuna. Na području naše male Općine više je od 50 poduzetnika i nama je dužnost da brinemo o njima, a ja sam vidio da ti poduzetnici nemaju najosnovnije stvari – asfalt, ceste, odvodnju, javnu rasvjetu u Zoni. Ovim projektom u narednih godinu dana naši će poduzetnici, nadam se, dobiti najbolju infrastrukturu i vjerujem da ćemo svi zajedno u Ljubešćici stvarati nova radna mjesta i biti i dalje u samom vrhu – istaknuo je ljubeški načelnik te dodao: -Svaki investitor u Poduzetničkoj zoni, osim pristupačne cijene, dobiva oslobađanje 50 posto komunalnog doprinosa, plus 10 posto ako plaća jednokratno. Svaki poduzetnik dobije oko 20 kW struje besplatnog priključka, 2 posto subvencioniramo kamate kroz banke za kupnju zemljišta ili pogona, komunalna naknada se u prvoj godini plaća 50 posto, 75 posto u drugoj, a tek u trećoj godini, kad poduzetnik prodiše, plaća se puni iznos.

Horvatić je najavio da će uskoro biti održana još jedna prezentacija novih projekata: - Mi smo prošli put kroz e impuls imali tri poduzetnika koji su dobili novce. Nakon što je Ministarstvo prezentiralo projekte, mi smo unajmili čovjeka koji je pisao projekte, platili ga i ljudi su prošli na projektima i dobili bespovratno po 100, 200 ili 300 tisuća kuna. Znači, mi stvarno želimo suradnju i smatramo da možemo svi zajedno nešto napraviti, a samo kukati kako je teško i da se ne može, od toga nema ništa.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top