Drvoprerađivači u Varaždinskim Toplicama traže strogo poštivanje Pisma razumijevanja

7.2.2019

Grad Varaždinske Toplice bio je domaćin sjednice drvoprerađivača članova HGK - grupacije proizvođača ploča, održane u hotelu Minerva. Povod sastanku bila je aktualna tema provođenja "Pisma razumijevanja" za ugovaranja okvirnih godišnjih ugovora za kupoporodaju trupaca.

Naime, prije godinu dana Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojim se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko trupaca će primiti te planirati svoju proizvodnju. Novost u sklapanju višegodišnjih ugovora za trupce je uvođenje kriterija kao što su pozitivno poslovanje, redovito plaćanje, duljina suradnje s Hrvatskim šumama te razina završenosti proizvoda. U raspravi tijekom sjednice još jednom je istaknuto kako je veliki broj malih i srednjih poduzeća raspoređen pretežno u ruralnim područjima, čime se stvaraju pretpostavke za ekonomski rast i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima. Unatoč dobrim odnosima, neki drvoprerađivači ne poštuju odredbe proizašle iz Pisma te se pojedinci pokušavaju na nekorektan način staviti u povlašteni položaj, čime stvaraju nelojalnu konkurenciju te nanose štetu Hrvatskim šumama. Svemu tome, poručuju drvoprerađivači, nerijetko kumuju i političke veze.

- Svoje namjere pokušavaju opravdati na način da ih kriteriji za dodjelu sirovina ograničavaju u razvoju. Oni koji imaju dostupan jeftin kapital tumače da je sirovina jeftina i da to treba regulirati kroz javni natječaj kako bi bila dostupna svima, a cilj je da nabave ogromne količine prema kriteriju koji će njima odgovarati- rekao je Dragutin Gotić, predsjednik grupacije drvoprerađivača pri HGK, Županijske komore Varaždin.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top