POSTAVLJENE TABLE ZA KAMPANJU „ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO?“

13.2.2019

Ispred parkirališta Gradske tržnice održana je konferencija za medije povodom početka postavljanja tabla za kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto?“.

Na konferenciji za medije koja je prigodno održana na mjestu na kojem se najčešće zloupotrebljavaju prava namijenjena osobama s invaliditetom, započelo je postavljenje tabla s fotografijama naših sugrađana, osoba s invaliditetom, Draženke Đurđević i Srećka Lazara koji su korisnici Doma socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin.

„Na ovaj način želimo skrenuti pažnju na sve građane, barem onaj manji dio njih koji nažalost prilikom parkiranja ne razmišljaju da osobama za koja su ta mjesta namijenjena zapravo poprilično otežavaju njihov život“, izjavio je predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan te je apelirao na sve građane da dojavljuju one koje zloupotrebljavaju takva mjesta.

„Postavit ćemo table po cijelom gradu. Danas ćemo postaviti njih 10, a unutar mjesec dana na svim lokacijama po gradu, te se nadamo da će te table utjecati na svijest građana koji parkiraju na mjesta koja nisu namijenjena za njih“, izjavio je direktor trgovačkog društva Crtorad Tomo Ježovita nakon postavljanja tabla i dodao kako se traži potrebna izmjena pravilnika i zakona o parkingu u sklopu kojih se traži prebacivanje nadležnosti nad Pravilnikom o znaku pristupačnosti s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Ježovita je posebno naglasio da je potrebno definirati nadležnost komunalnih redara koji u trenutnoj situaciji nemaju dozvolu legitimirati građane koji krše zakon „Drago mi je da sudjelujem u ovoj kampanji i nadam se da će se policija više angažirati oko ovog problema. Svatko tko parkira na mjesto namijenjeno osobama s invaliditetom oduzima našu mobilnost i zato bi poručila svima koji zloupotrebljavaju naša parkiran mjesta „Želiš li se mijenjati za mjesto?“, izjavila je korisnica Doma socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin Draženka Đurđević. Dopredsjednik udruge Društva distrofičara, invalida, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina gospodin Ljubomir Benjak zahvalio se Damiru Habijanu na inicijativi za pokretanje kampanje i u Varaždinu te naglasio kako vjeruje da će ova kampanja pozitivno utjecati na svijest građana o važnosti poštivanja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom jer je to njihovo osnovno pravo za svakodnevni život.

Glavni cilj ove plemenite kampanje je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi i dugoročni cilj jest izmjena Pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti kako bi se sankcioniranje zloupotrebe istog lakše provodilo. Grad Varaždin priključio se u prosincu prošle godine mnogim hrvatskim gradovima u kampanji „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koju je pokrenula splitska komunalna tvrtka Split Parking.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top