Aglomeracija Varaždinske Toplice vrijedna 62 milijuna kuna – novi projekt u Varaždinskoj županiji koji je stigao s nacionalne razine

21.2.2019

Premijer RH-a Andrej Plenković uz saborske zastupnike: Anđelka Stričaka, Josipa Križanića i Milorada Batinića, te ministre: poljoprivrede Tomislava Tolušića, imovine Gorana Marića, regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, uprave Lovre Kuščevića, gospodarstva Darka Horvata prisustvovao je u hotelu Turist potpisivanju ugovora "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice" vrijednosti 62 milijuna kuna.

To je dio ukupne investicije od 1,78 milijardi kuna koliko će se kroz sedam raznih projekata aglomeracija uložiti na području Varaždinske županije. Riječ je o potpisivanju ugovora između investitora, komunalne tvrtke Varkom te izvođača radova Vodogradnja i Tegra.

Premijer Plenković je tom prigodom izjavio da će realizacija ovog projekta, za više od 4.500 građana tog grada, značiti jednu novu kvalitetu života. Po njegovim riječima ovaj projekt dio je potvrde politike hrvatske Vlade koja želi sa lokalnim jedinicama imati partnerski dijalog i koja čini sve što može na decentralizaciji, prije svega kroz zakonske okvire, što su dva od četiri načela Vlade.

-Treće načelo je načelo fiskalne decentralizacije dok je četvrta dimenzija, dimenzija projekata koji omogućuju gospodarski rast i veću kvalitetu života građana u bilo kojem dijelu Hrvatske - poručio je premijer koji je prije potpisivanja ugovora obišao tvrtku Varteks i Poslovni sustav Vindija.

Zadovoljan što nova investicija stiže u Varaždinsku županiju je i saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak. Istaknuo je kako su sredstva za Aglomeraciju Varaždinske Toplice samo dio investicija s nacionalne razine koje su stigle ili stižu u Varaždinsku županiju, a mjere se u stotinama milijuna kuna. Tako je samo na području zdravstva, u obnovu bolničkih zgrada, izgradnju palijativnog centra kao i buduću gradnju objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice, kao i za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, investirano i osigurano više od 435 milijuna kuna.

-U obnovu autoceste koja prolazi Varaždinskom županijom uloženo je oko 100 milijuna kuna. Hrvatske ceste u prometnu infrastrukturu uložile su ili trenutno ulažu više od 60 milijuna kuna dok HEP provodi investicije vrijedne 30 milijuna - dodao je Stričak.

Uz to što je potpisan ugovor za Aglomeraciju Varaždinske Toplice, grad Varaždin dobio je od države objekt i zemljište koje je dosada bilo u njenom vlasništvu. Naime, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehok ugovor o darovanju zgrade i zemljišta u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu za potrebe proširenja Tehnološkog parka. Riječ je o zgradi površine 1487 kvadratnih metara te o pripadajućem zemljištu, odnosno dvorištu 3631 metara kvadratnih. Darivanjem objekta i zemljišta Tehnološki park dobiva nove prostorne kapacitete za otvaranje novih tvrtki i radnih mjesta. Plenković je za ovaj projekt rekao da će pridonijeti nastavku razvoja Tehnološkog parka ali i razvoju ICT sektora na razini Hrvatske.

Predsjednik Gradskog vijeća i varaždinskog HDZ-a Damir Habijan zahvalio se ministru Mariću i Vladi RH-a što ima sluha za Varaždin i Varaždinsku županiju čemu u prilog idu brojni projekti i investicije. Ovom investicijom, napomenuo je, stvaraju se preduvjeti povećanja kapaciteta Tehnološkog parka, otvaranje novih IT tvrtki te otvaranje novih radnih mjesta u tom sektoru što je samo jedan od načina da se promijeni slika varaždinskog gospodarstva i poveća prosjek primanja.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top