Stričak izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora na obilježavanju 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

26.2.2019

U prigodnom programu povodom obilježavanja 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne prvi put su sudjelovali i pripadnici Gardne note Slovenske vojske koji su kao i pripadnici Počasno-zaštitne bojne, izveli vojno-akrobatsku vježbu.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju pripadnicima Počasno-zaštitne bojne zahvalila na požrtvovnosti, odanosti domovini i hrabrosti koju pokazuju prilikom izvršenja svih svojih zadaća. - Moram vam zahvaliti i kao predsjednica Republike Hrvatske, ali i kao čovjek. Hvala vam što i vi shvaćate složenost moje funkcije i besprijekorno obavljate sve zadatke koje pred vas stavimo, a svjesna sam kako oni često nisu jednostavni. Vi ste slika hrvatske vojničke tradicije - poruka je predsjednice Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je Počasno-zaštitna bojna, kao sljednica časnog 1. Hrvatskog gardijskog zbora, postrojba dokazana u borbama za hrvatsku slobodu naglasivši kako su njihove odore, postale prepoznatljiv simbol hrvatskoj javnosti i međunarodnoj diplomaciji. - Vi ste ogledalo Hrvatske vojske, vi ste onaj prvi dojam kod prvog susreta ali ste i slika snage, sposobnosti i spretnosti. Vaša prisutnost tijekom različitih svečanosti daje im posebnu dimenziju, a vi ste uvijek na razini koja se od vas očekuje. S ponosom mogu naglasiti da ste bili i ostali elita Hrvatske pobjedničke vojske - rekao je ministar Krstičević.

Čestitajući im 25. obljetnicu, general Šundov pripadnicima Počasno-zaštitne bojne kazao je kako je ponosan na sve njihove rezultate koji dokazuju kako je uistinu riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske. - U ovom trenutku s posebnim pijetetom prisjećamo se svih branitelja koji su dali svoj život za domovinu. Svi poginuli i nestali pripadnici Hrvatske vojske obvezuju nas na trajno sjećanje na njihovu, i žrtvu njihove obitelji te očuvanje svih vrijednosti u koje su i oni vjerovali - rekao je general Šundov.

"Hrvatski vojnik je ratnik kojem narod uvijek vjeruje"

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je kako su pripadnici Počasno-zaštitne bojne dokazali i pokazali kako im nije potrebna obuka iz hrabrosti te kako je hrvatski vojnik ratnik kojem narod uvijek vjeruje te uvijek i iznova poklanja svoje povjerenje. U ovoj prigodi, pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uručene su poticajne mjere, a u sklopu obilježavanja 25. obljetnice, izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora. Misu u spomen na sve poginule pripadnike postrojbe te poginule i nestale hrvatske branitelje, služio je vojni biskup u miru, monsinjor Juraj Jezerinac.

Na svečanosti je nastupila Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top