Bednja: Osnovnu školu slikom velikih dimenzija ukrasila učiteljica-umjetnica Anita Genc

11.3.2019

Mlada dizajnerica i umjetnica Anita Genc proteklih je dana oslikala unutarnji zid Osnovne škole Franje Serta u Bednji, a za vrijeme oslikavanja posjetio ju je i načelnik Općine Bednja, HDZ-ov Damir Poljak, koji joj je zahvalio na trudu i nesvakidašnjem daru školi, ali i cijeloj Bednji i svima onima koji će u slici odsad tražiti i pronalaziti sve ono što Bednju čini „nujliepšim kemaučekom svieto“!

I učenici i učitelji i mještani nekoliko su dana dolazili u školu promatrati kako se jedan velik i dosadan školski zid, na inicijativu ravnateljice škole Sanje Majcen, pod vještim rukama mlade umjetnice pretvara u slikarsko platno. Anita Genc u kompoziciju od desetak četvornih metara „uklopila“ je sve znamenitosti bednjanskoga kraja – trakošćanski dvorac, bednjansku crkvu, nošnju i starinske zavičajne hižice, ali i omiljene likove iz školske lektire, pa čak i poznate nogometaše s bednjanskim zavičajnim korijenima Kramarića i Murića.

Prethodno su vjeroučitelj Davor Hojski i njegov brat, soboslikar Štefan, zid očistili i pripremili ga kao kvalitetnu podlogu za slikanje. Anita ga je potom, tijekom dva i pol dana rada, pretvorila u sliku kojom je identitet Bednje spojila s dječjim svijetom.

Inače, nakon završene osnovne škole u Bednji, Anita je školovanje nastavila u gimnaziji u Zagrebu, a potom je upisala studij na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, s pojačanim predmetom likovne kulture. S vremenom je svoju preokupiranost slikanjem i crtanjem pretvorila u posao. Oslikava zidove ureda, kafića, frizerskih salona, dječjih igraonica, privatnih kuća, itd.

Nakon što je slike rodne Bednje ugradila u kompoziciju te njome na originalan način ukrasila školu koju je nekad i sama pohađala, Anita, svjetska putnica, u međuvremenu je spakirala torbe i otputovala u Nizozemsku, gdje je njena trenutačna adresa.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top