Bruno Hranić, član Predsjedništva Europskog odbora regija, na Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu

15.3.2019.

Na 8. Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu, koji se održao 14.-15. ožujka, okupilo se oko 500 nacionalnih, regionalnih i lokalnih vođa iz svih dijelova Europe s ciljem daljnje rasprave o budućnosti Europske unije i njezinih građana.

„To je veoma važna tema za svakog od nas posebice sada kada su pred nama novi europski izbori. Stoga nije ni čudno što je na ovom summitu usvojena i deklaracija o budućnosti Europe prigodnog naziva „Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima“ koja ima poseban naglasak na općine, gradove i regije kao dionike ključne za budućnost Europe, demokraciju i vraćanje povjerenja naših građana.

Europa treba općine, gradove i regije isto toliko koliko i oni trebaju Europu. Lokalne i regionalne vlasti ključan su element svake demokracije. Višerazinsko upravljanje je važno za osiguranje aktivnog i jednakog sudjelovanja za sve, posebice u pogledu stvaranja povjerenja građana.

Svjesni smo da veza između EU i građana treba biti ponovno uspostavljena stoga je važno da radimo na podizanju svijesti među svim građanima, posebice među mladima te da u njih usadimo osjećaj za europski identitet. To možemo učiniti kroz edukaciju, kulturu i razvoj politika za mlade.

Lokalne i regionalne vlasti također imaju važnu ulogu u postavljanju i postizanju ciljeva za održivu Europu. Tu se prvenstveno misli na smanjenje stope ugljika, slobodno tržište i socijalnu pravdu.

Međutim ekonomske, socijalne i teritorijalne razlike i dalje ostaju veliki izazov za budućnost EU. Kohezijska politika je dokazala svoju dodanu vrijednost za EU i zbog toga treba biti očuvana i nakon 2020.

Europski odbor regija veliki je zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Europske komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija“, ističe Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec i član Predsjedništva Europskog odbora regija, koji je nakon summita, 16. ožujka, sudjelovao na kongresu EPP grupe Europskog odbora regija. Posebno oduševljenje nazočnih izazvao je dolazak Manfreda Webera, vodećeg kandidata EPP-a za europske izbore.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top