Runac: Kada imate vertikalu vlasti, znanje i sposobnost, stižu projekti i investicije. Za nesposobnost prethodnika nismo odgovorni

22.3.2019.

Završen je projekt „Energetska obnova skupa zgrada Opće bolnice Varaždin“ u sklopu kojeg je energetski obnovljeno sedam bolničkih zgrada ukupne vrijednosti 83,5 milijuna kuna. Projektom su obuhvaćene zgrade interne, kirurgije, neurologije, logopedije, ljekarne odnosno laboratorija, kuhinje i praone.

Sam završetak projekta obilježen je u petak u holu Interne, a na svečanosti je, uz brojne uzvanike, bio i predsjednik Skupštine Varaždinske županije mr.sc. Alen Runac. Nakon prezentacije energetske obnove spomenutih objekata i obilaska Runac je izjavio da je ovo ulaganje od 83,5 milijuna kuna samo dio ulaganja u zdravstvo na području Varaždinske županije koje se u mandatu aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića mjeri u stotinama milijuna kuna.

„Nikada se nije toliko ulagalo u zdravstvo na području naše županije. Uz ovaj projekt svakako treba izdvojiti projekt koji nas očekuje, a to je izgradnja dnevne bolnice u vrijednosti 50 milijuna kuna, kao i izgradnja hitnog bolničkog prijema, a to je investicija od 20 milijuna kuna. Prošle godine dovršen je projekt palijativne skrbi u Novom Marofu od 51 milijun kuna, dok je za nabavku CT i MR za OBV utrošeno oko 15 milijuna kuna“, kazao je Runac dodajući da su tu i projekt izgradnje Spinalnog centra vrijedan 83 milijuna kuna te projekt energetske obnove u Varaždinskim Toplicama u vrijednosti 73 milijuna.

„Cilj ovih investicija je unaprjeđenje zdravstvene skrbi, odnosno korisnicima pružiti bolju uslugu, a zaposlenicima bolje uvjete rada. Ukupna vrijednost svih tih investicija je oko 375 milijuna kuna. Sve to potvrda je da i Vlada i resorno ministarstvo koje vodi Milan Kujundžić imaju sluha za Varaždinsku županiju. Osim toga, netko je ove projekte trebao pripremiti i prijaviti, što je potvrda da su već uvelike vidljivi rezultati Županijske vlasti, odnosno koalicije HDZ-a i Reformista“, istaknuo je Runac.

Posebno je naglasio da je za sve ove projekte, i ulaganja u zdravstvo kakva nisu zabilježena već dugi niz godina, zaslužna vertikala vlasti.

„Znate, kada imate vertikalu vlasti kakvu sada imamo, od gradova i općina, preko županije do Vlade RH, i kada imate sposobnost i znanje, onda se ovakve stvari događaju. To su brojne investicije i projekti koji se broje u stotinama milijuna kuna. No, moram biti iskren – i oni prije imali su u jednom trenutku, na sreću bio je kratak, vertikalu vlasti. Zašto nisu to znali iskoristiti, i donijeti neke projekte za naše građane, to znaju oni sami, a znaju i građani koji su ih i zbog toga maknuli s vlasti“, zaključio je Runac.

Što se tiče samog projekta energetske obnove sedam zgrada Opće bolnice Varaždin, on je financiran iz dva izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Program energetske obnove zgrada javnog sektora sudjelovao je s iznosom od 24 milijuna kuna, dok će se ostatak financirati putem uštede na energentima kroz 14 godina. Na godišnjoj razini očekuju se uštede u minimalnom iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća kuna.

Svih sedam objekata sad ima toplinski izolirane fasade, novu stolariju, a za grijanje se koriste obnovljivi izvori energije. U zgradama kirurgije i interne postavljene su nove kotlovnice te ugrađene dizalice topline. Na zgradi kuhinje postavljeni su i solarni paneli. Novi sustav za grijanje u zgradi interne je, uz postojeći cjevovod, predviđen za grijanje još pet objekata.

Uz brojne uzvanike, na svečanosti su bili i izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, zatim pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić za ovaj je projekt izjavio da je riječ o jedinstvenoj investiciji na razini države po veličini i po modelu dok je ravnatelj bolnice naglasio da usprkos sumnjama da ovaj projekt ne ostvaruje uštede on garantira ušteda od minimalno 55 posto i da se projekt financira kroz te uštede u 14 godina.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top