Habijan na debati o migracijama: Žilet-žica nije rješenje, ali policija je dužna štititi naše granice

28.3.2019.

Predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan u srijedu je sudjelovao na debatnoj radionici pod nazivom „Izazovi suvremenih migracija i integracija”, u sklopu projekta Centra tradicijske kulture Varaždin u partnerstvu s udrugom SVIMA „(D)Oživi folklor na drukčiji način“, na kojoj su se učenici završnih razreda osnovne škole na zanimljiv način upoznali s izazovima koje donose suvremene migracije.

Habijan je istaknuo da je potrebno razlikovati migrante kao osobe koje dobrovoljno napuštaju svoju zemlju iz pretežito ekonomskih razloga od izbjeglica koje su bile prisiljene napustiti svoju zemlju jer im u njoj prijeti opasnost po život zbog njihove rasne ili nacionalne pripadnosti.

„Također smatram da žilet-žica nije rješenje i nije primjerena 21. stoljeću, ali činjenica je da je RH kao tranzitna zemlja izložena priljevu migranata, te je naša policija dužna štititi naše granice sukladno pozitivnim propisima i pravnoj stečevini EU“, rekao je Habijan.

Na radionici su kao panelisti sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, interkulturalna medijatorica i osnivačica inicijative „Studenti za izbjeglice“ Petra Matić, Rožmarić iz Policijske uprave varaždinske te Amer Alsawaf, azilant, odvjetnički asistent u Odvjetničkom društvu Marohnić, Tomek & Gjoić d.o.o. iz Zagreba, uz moderatora Nenad Vakanjca iz udruge SVIMA.

Kako ističu organizatori, osnovni cilj debatne radionice je poticati razvoj kritičkog razmišljanje učenika iz Varaždinske županije o izazovima suvremenih migracija i integracija, a projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top