U Bisagu otvoren prvi vrtić na jugu Varaždinske županije

4.4.2019.

U Bisagu, u općini Breznica, u četvrtak je otvoren prvi dječji vrtić na jugu Varaždinske županije. Dječji vrtić „Pčelica“, ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, sufinanciran je s potporom od 3,5 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja, operaciju 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

U nazočnosti brojnih mještana te brojnih gostiju, među kojima su bili i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić te državna tajnica Marija Vučković, vrtić je otvorila ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.

„Dolazim iz malog kraja, iz mjesta koje ima samo 300 stanovnika, i znam koja je vrijednost dječjeg vrtića za one koji ovdje žive, kao i za one mlade ljude koji će ostati živjeti u ovom kraju zbog ovakvih projekata – dječjeg vrtića, cesta i zbog vode. To su sve stvari koje mi financiramo u okviru programa ruralnog razvoja, a trenutno je u RH u provedbi više od 940 projekata u vrijednosti većoj od 2,2 milijarde kuna, među njima je više od 200 vrtića koji su od velikog značaja za sve stanovnike ruralnih područja“, kazala je Copić na otvorenju vrtića.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković naglasila je da se Programu ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine najvećim dijelom, odnosno 75 posto, financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, te da je ugovaranje premašilo 60 posto, a isplate 30 posto.

„U Varaždinskoj županiji se trenutno financira projekata u vrijednosti 312 milijuna kuna od kojih je gotovo 50 posto isplaćeno. Financira se 55 projekata u ovoj županiji koji se odnose na prostorne planove, strateške planove, odvodnju, ceste, dječje vrtiće, društvene domove, kulturne centre, turističko-informatičku infrastrukturu“, rekla je Vučković.

Saborski zastupnik Stričak poručio je da kad si vrijedan, marljiv, uporan, ustrajan i još k tome optimist, dolazi i do rezultata.

„Prije desetak godina kad sam obnašao dužnosti načelnika susjedne Općine Visoko često sam s kolegom Krobotom raspravljao o investicijama kojima ćemo podići kvalitetu življenja u ovom kraju. Već tada je kolega Krobot isticao izgradnju vrtića i eto nakon 10 godina općina Breznica tj. sami jug Varaždinske županije dočekao je ostvarenje te investicije. Na tome čestitam prvenstveno načelniku Krobotu, zamjeniku mu Ledinskom i svim njihovim suradnicima“, rekao je Stričak te se upitao da nismo zemlja članica EU, bi li se danas ovaj vrtić otvarao i bi li se na području Varaždinske županije provodile sve te investicije.

Varaždinska županija Općini Breznica darovala je zemljište stare škole za izgradnju dječjeg vrtića.

„Ovo ovdje je izvanredna inicijativa načelnika i taj je vrtić velika poruka mladim roditeljima i jedan od ključnih razloga zašto ljudi ovdje ostaju“, poručio je župan Radimir Čačić, a načelnik Krobot je istaknuo da ideja vrtića živi već deset godina.

„Jedini način sufinanciranja je bila Mjera 7.4.1. i kad smo se prijavili i dobili pozitivnu odluku odmah smo krenuli s gradnjom. Zasad smo sve isfinancirali iz svog proračuna, a ukupna vrijednost je gotovo 5 milijuna kuna. Uspjeli smo to štednjom i dobrim gospodarenjem. Budućnost nam je prvo da nam se vrati 3,5 milijuna kuna koliko je ugovoreno u Agenciji za plaćanja, a nove projekte već pripremamo“, izjavio je Krobot.

Dječji vrtić „Pčelica“ građen je za 50 djece, a njegovi su kapaciteti već popunjeni.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top