Habijan: HDZ pokreće inicijativu uređenja prostorne dokumentacije Grada Varaždina da se spriječi postavljanje baznih stanica u blizini vrtića i škola

9.4.2019.

Varaždinska organizacija HDZ-a pokrenuti će inicijativu uređenja prostorno-planske dokumentacije Grada Varaždina na način da se omogući postavljanje baznih stanica, ali po točno utvrđenim kriterijima. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare u Grabanicama predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Varaždin i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan ističući da se bazne stanice ne smiju postavljati u blizini škola i vrtića.

– Ono što možemo napraviti je u projektnoj dokumentaciji vrlo jasno propisati uvjete, dakle na kojoj udaljenosti od škole ili dječjeg vrtića se mogu postaviti bazne stanice i to je ono što ćemo inicirati, na čemu ćemo inzistirati kao HDZ grada Varaždina – kazao je Habijan dodajući da je postavljanje baznih stanica u posljednjih nekoliko godina, ali i rasprave njihovog utjecaja na zdravlje građana, postala tema u fokusu Varaždinki i Varaždinaca.

– Postoje dvije suprotstavljene strane: jedni tvrde da postavljanje baznih stanica nema štetnog utjecaja, a drugi tvrde da je njihov utjecaj vrlo štetan za zdravlje, okoliš i prostor – izjavio je Habijan najavljujući da će se upravo iz tog razloga u srijedu, u 18.30 sati u Park Butique hotelu, održati javna tribina na tu temu.

– Smisao tribine je da se povede rasprava oko ove teme i da se donesu određeni zaključci. Za bazne stanice, ako gledamo pravno, po zakonu nije potrebna građevinska, već uporabna dozvola. Ono što je problem je da se u praksi te stanice najčešće postavljaju unatoč toj zakonskoj obvezi bez uporabne dozvole. Nadležna tijela koja bi to trebala provjeravati su nadležna tijela na razini gradu i županije, međutim najčešće se taj dio zaobilazi i na taj način krši zakon. Sutra ćemo, ponavljam, imati tribinu upravo na tu temu gdje će biti predstavnici udruge, renomirani govornici, stručnjaci, poznavatelji upravo te teme – zaključio je Habijan.

Inače, konferencija za novinare održana je u Grabanicama gdje se na jednom od nedovršenih stambenih objekata pojavila bazna stanica.

– Nije problem samo ovdje. Imate i primjer VTC-a gdje također imamo postavljenu takvu baznu stanicu i još nekoliko takvih primjera u gradu. Radi se o neredu i upravo zbog toga ćemo inicirati izmjenu prostorne dokumentacije za Grad Varaždin – zaključio je Habijan.

Na konferenciji su bili i Dubravka Kanoti, bivša predsjednica Gradskog vijeća, i Sven Bunta, nositelj liste HDZ-a za 4. MO na predstojećim izborima za vijeća mjesnih odbora.

– Priključila sam se ekipi Damira Habijana iz razloga što ovdje stanujem i znam da su stanovnici ovog južnog dijela grada vrlo nezadovoljni činjenicom da se čitavo naselje ne uređuje zbog neizgrađenosti, ali posebno su nezadovoljni u zadnje vrijeme postavljanjem ove bazne stanice. Smatraju da je to štetno, zgrada nema uporabnu dozvolu, a bazna stanica je ipak tu osvanula i to otvara niz pitanja – naglasila je Kanoti.

Bunta je rekao da će osim problema postavljanja baznih stanica, tražiti i rješenje za manjak parking na prostoru 4. MO te tražiti izgradnju dječjih igrališta.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top