Stričak na izložbi vojne industrije u Splitu – ASDA 2019: Hrvatski vojnik u mirovnim misijama opremljen je proizvodima domaćih tvrtki

10.4.2019.

U dvorani Spaladium Arena u Splitu u srijedu, 10. travnja 2019., svečano je otvorena peta Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019.

Uz predstavnike tvrtki izlagača i organizatora, otvorenju su nazočili izaslanik predsjednika i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, direktor tvrtke organizatora izložbe TNT Production Justin Webb, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Petar Škorić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministri obrane i načelnici glavnih stožera oružanih snaga partnerskih i prijateljskih zemalja te čelnici državnih i vojnih izaslanstava stranih zemalja, predstavnici MORH-a i OSRH te drugih državnih institucija, kao i braniteljskih udruga.

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme (10.-12. travnja 2019.) peti put se održava u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Najavljen je dolazak 185 renomiranih izlagača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja te 33 strana izaslanstva visokih vojnih i državnih dužnosnika.

- ASDA se kroz godine potvrdila kao prvorazredni događaj, mjesto prezentacije inovacija u obrambenoj industriji i prilika za jačanje suradnje s partnerskim zemljama i proizvođačima. Hrvatska obilježava 10. godišnjicu svoga članstva u NATO-u, najjačega saveza koji je bitno utjecao na našu sigurnost. Svijet se, međutim, mijenja, jer jačaju različiti centri političke i vojne moći koji žele utjecati na nas i naš život. To ne smijemo dopustiti i zato inovacijama i novim rješenjima moramo odgovoriti onima koji na s ugrožavaju ili razvijaju potencijale da to učine – kazao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak naglasio je da hrvatska obrambena industrija zaista ima što pokazati.

– Stoga i ne čudi da u mirovne misije naše vojnike šaljemo opremljene svim proizvodima domaćih tvrtki. Smatram da ju treba poticati, jer je preduvjet jake vojske – izjavio je Stričak u Splitu.

U vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“ u Splitu održana je demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019. Demonstracija je hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača na izložbi ASDA 2019, pokazala dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske.

Foto: MORH

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top