Habijan: Na dobrom smo putu da postanemo sveučilišni centar. Novim prostorima za Sveučilište Sjever korak smo bliže tom cilju

11.4.2019.

Ministar državne imovine Goran Marić te predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan u srijedu su održali sastanak na temu potreba Sveučilišta Sjever za novim tj. dodatnim prostorom. Naime za daljnji razvoj tog Sveučilišta i otvaranje novih studija nužno je povećanje prostornih kapaciteta.

– Na sastanku s ministrom Marićem razgovarali smo o zahtjevu Sveučilišta Sjever za dodjelom nekretnina u Optujskoj ulici za njihove potrebe. Ministar je potvrdio da je zahtjev uvršten u proceduru i da će u što skorijem roku biti riješen i ono najvažnije istaknuo je da je država spremna pružiti svu potrebnu pomoć za što kvalitetniji rad Sveučilišta Sjever – izjavio je Habijan nakon radnog sastanka.

Dodao je da je ovakav razvoj događaja nastavak suradnje na rješavanju ovog problema što je još 2016. zastupničkim pitanjem u Hrvatskom saboru inicirao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Podsjetimo, na samom početku mandata Vlade premijera Plenkovića, još 2016. godine, saborski zastupnik Anđelko Stričak inicirao je rješavanje tog problema na državnoj razini i to na način da država Sveučilištu ustupi svoje zemljište i nekretnine u dijelu bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Na tu inicijativu iz Vlade je stigao odgovor koji potpisuje premijer Plenković „da Sveučilište Sjever precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom“ što je Sveučilište u međuvremenu i učinilo.

Kako bi se postupak dodjele prostora Sveučilištu Sjever ubrzao nedavno, 22. ožujka, u Ministarstvu državne imovine održan je radni sastanak koji je inicirao saborski zastupnik Stričak, a kojem su uz njega prisustvovali: državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, pomoćnik ministra graditeljstva Milan Rezo i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković.

– Sastanak i najave resornog ministra samo su potvrda da će Sveučilište Sjever uskoro imati potrebne prostorne kapacitete za povećanje broja studija kao i za unaprjeđenje samog provođenja studija odnosno povećanje broja studenata. Naravno sve to me veseli, jer sam često isticao da grad Varaždin vidim kao grad studenata i da se u tom smjeru treba razvijati – zaključio je Habijan podsjećajući na svoje izjave u kampanji prije dvije godine da bi Varaždin trebao biti mali sveučilišni centar po uzoru na Oxford.

Sastanku s ministrom Marićem prisustvovali su saborski zastupnik Josip Križanić i predsjednik županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top