Hranić na 134. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija: „Potrebna su dodatna ulaganja da se riješi problem razlika između država članica“

12.4.2019.

Član Predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić sudjelovao je 10. i 11. travnja 2019. na 134. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu.

U dvodnevnom zasjedanju, članovi Odbora regija raspravljali su o inicijativi „Gradovi i regije za integraciju migranata“, provođenju strukturnih reformi u Kohezijskoj politici, novoj strategiji Europeske unije za šume te o temeljnim pravima i vrijednostima Europske unije. Zajedno s Jeanom Arthuisom, predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, raspravljali su i o proračunu Europske unije za sljedeće proračunsko razdoblje 2021. – 2027, a u navedenu raspravu uključio se Bruno Hranić koji je istaknuo:

„Gospodarstvo Europske unije se oporavlja, no potrebna su dodatna ulaganja da se riješi problem razlika između država članica. Buduća kohezijska politika mora imati snagu za prevladavanje tih razlika. Kohezijskom politikom treba odgovarati na sve veću potrebu za smanjenjem nejednakosti u Europskoj uniji. Zbog toga nam je potreban ambiciozan proračun kojim se mogu ostvariti ti planovi. Pozdravljam inicijativu Europske komisije da se dodatni napori ulože u ulaganje u mlade, obrazovanje, migracije i istraživanje. U tim politikama lokalne i regionalne vlasti imaju ključnu ulogu.

Međutim, zabrinjava me najava smanjenja sredstava za kohezijsku politiku za 10 %. Time dovodimo u pitanje samu budućnost kohezijske politike. Takvi rezovi bi mogli ozbiljno ugroziti koheziju Europe. Način da se sredstva iz kohezijske politike preusmjere u cilju provođenja centraliziranog programa ne pridonosi povezivanju na području Europske unije. Ovim načinom smanjenja sredstava otvaramo i pitanje načela supsidijarnosti. Kohezijska politika imat će vrlo važnu ulogu i u idućem proračunskom razdoblju. Danas nam je kohezija potrebna više nego ikad prije. Programi iz kohezijske politike moraju biti s ciljem izjednačavanja europskih regija i europskih građana.

Posebno pitanje koje se postavlja odnosi se na dodatno pogoršanje položaja regionalnih i lokalnih vlasti u pogledu načina i rokova korištenja sredstava iz programa te razina predfinanciranja i sufinanciranja projekata. Stoga pozivam ovim putem na odustajanje od smanjenja sredstava za kohezijsku politiku te apeliram na dodatno osiguranje sredstava u cilju da imamo Europu jednakih mogućnosti za sve."

Plenarnom zasjedanju prethodila je svečanost u čast Pawela Addamowicza, gradonačelnika Gdanjska i člana Europskog odbora regija od 2011., koji je ubijen u siječnju ove godine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top