Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u Varaždinu: Od Varaždinskog zelja do Istarskog pršuta

14.4.2019.

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine organizira promotivne aktivnosti u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Jedna od aktivnosti održana je u subotu u Varaždinu na Franjevačkom trgu, a riječ je o prigodnom Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda. Građanima i posjetiteljima predstavljeni su naši tradicionalni proizvodi čiji nazivi su zaštićeni i registrirani u Europskoj uniji kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla te proizvodi za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake u tijeku.

Na Sajmu su se mogli kupiti i okusiti Dalmatinski pršut, Istarski pršut/Istrski pršut, Poljički soparnik, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Međimursko meso ´z tiblice, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje te ostali zaštićeni proizvodi.

– Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Uz njega na Sajmu su bili i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Hranić je još jednom istaknuo ponos što je jedan od zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete Varaždinsko zelje te je još jednom zahvalio svima onima koji su svojim zalaganjem doprinijeli da je taj proizvod dobio spomenutu oznaku. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović kazao je kako Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Naglasio je da možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda u Varaždinu organizirali su Ministarstvo poljoprivrede te Varaždinska i Istarska županija.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top