Ministar gospodarstva Darko Horvat u ITAS-u Prvomajska: Inovacijski potencijal hrvatskog poduzetništva 5,5 milijardi kuna

24.4.2019.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je posjetio tvrtku ITAS Prvomajska d.d. u Ivancu, gdje je održao radni sastanak s vodstvom tvrtke. Uz predsjednika Upravnog odbora Branimira Vlaju, potpredsjednika Vladimira Kurečića, glavnog izvršnog direktora Krešimira Trstenjaka, izvršnog direktora Dragutina Vargu te ostale suradnike, na sastanku je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Trstenjak je ministru Horvatu predstavio ivanečku tvrtku osnovanu 1960. godine, danas sa 179 zaposlenih, koja želi ostati vodeća u proizvodnji alatnih strojeva i pribora. Istaknuo je kako tvrtka izuzetno puno radi i surađuje s njemačkim kompanijama, što čini oko 80 posto proizvodnje koja završava na tom tržištu. Također, želja je da se tvrtka ponovo etablira i u dijelu vojne industrije, budući da je tijekom Domovinskog rata proizvodila vrlo specifične proizvode, a u planu razvoja tvrtke su i novi, školovani kadrovi.

Ministar Horvat tom je prilikom izjavio da ITAS Prvomajska u segmentu svojih proizvoda ima jako puno inovativnih ideja te da u ovom trenutku radi stvari za koje se možda i premalo zna, te je pozvao vodstvo tvrtke da se uključi u nacionalnu inovacijsku mrežu.

– Za otprilike mjesec dana objavit ćemo natječaj kojim ćemo tvrtkama dati priliku da na neki način same kreiraju natječajni proces i kreiraju ga onako kako to njima odgovara. Glavna svrha takve filozofije je da, u skladu sa strategijom pametne specijalizacije, sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje utrošimo na ciljana područja i već spremne projekte. Jedan dio tog europskog kolača mora omogućiti jačanje sjevera Hrvatske, a upravo ovdje vidim priliku i za ITAS – rekao je ministar Horvat koji je predstavio novi modalitet kojim će se pratiti stvaranje kvalitetne radne snage.

– Svjesni smo činjenice da je to jedan od ključnih izazova, ne samo ove kompanije u kojoj je proizvodnja specifična, već i u tvrtkama diljem Hrvatske. Konkretno, ovdje se događa transfer znanja i mentorstvo ljudi s velikim iskustvom rada na one mlade inženjere i tehničare, a upravo u tom dijelu država daje sve veći doprinos i financijsku potporu – istaknuo je Horvat te dodao kako će već u sljedećoj školskoj godini stipendija u srednjim strukovnim školama biti podignuta s 9 na 18 tisuća kuna, a tvrtke će dobiti do 500 tisuća kuna za plaćanja mentorstva, kao i kompenzaciju amortizacije onih strojeva, alata, odnosno repromaterijala koji se koristi za transfer znanja s mentora na učenika.

Ministar je podsjetio da će u samo dva natječaja koji su u pripremi, a objavit će se do kraja godine, za nove proizvode i inovacije transferirati 1,5 milijardi kuna europskog novca u inovacijski potencijal na području Hrvatske.

– Identificirani inovacijski potencijal poduzetničkog sektora u Hrvatskoj jest negdje na razini 5,5 milijardi kuna, u odnosu na otprilike 600 milijuna kuna pripremljenih za prve takve natječaje. To samo znači da ova sredstva treba utrošiti što je prije moguće i odmah od Europe tražiti novu omotnicu koja mora biti daleko veća jer Hrvatska za to potencijala ima – zaključio je ministar gospodarstva.

Saborski zastupnik Stričak naglasio je da je ovo samo nastavak dobre prakse dolazaka ministara aktualne Vlade premijera Plenkovića na teren, da se upoznaju s potrebama, ali i mogućnostima gospodarstva te jedinica lokalne samouprave. Rezultat takve prakse je realizacija brojnih investicija, odnosno njihovo provođenje je ujedno i najbolja potpora gospodarstvu i rastu zaposlenosti.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top