Dobre vijesti za građane južnog dijela Varaždina – osiguran novac za zbrinjavanje bala, nastavlja se aglomeracija, izgradit će se nasip i šetnica uz P

26.4.2019.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg u četvrtak je potvrdio nastavak tri važna projekta za građane Varaždina, a posebno za stanovnike 7. mjesnog odbora Biškupec, Črnca Biškupečkog, Poljane Biškupečke, Gornjeg Kućana, Jalkovca i Gojanca. Riječ je o zbrinjavanju baliranog otpada, nastavku aglomeracije Varaždin te izgradnji nasipa sa šetnicom i biciklističkom stazom uz rijeku Plitvicu.

Sa saborskim zastupnikom i predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Anđelkom Stričakom, pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milanom Rezom, predsjednikom Gradske organizacije stranke i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Damirom Habijanom te stranačkim dužnosnicima u 7. mjesnom odboru Biškupec te mjesnim odborima Gornji Kućan, Črnec, Gojanec i Poljana, državni tajnik Šiljeg obišao je lokacije spomenutih projekata.

Govoreći o zbrinjavanju baliranog otpada u Brezju, Šiljeg je naglasio da Ministarstvo podržava rješavanje ovog problema o čemu govori činjenica o osiguranim financijskim sredstvima.

– U financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2019. godinu osigurali smo 20 milijuna kuna, koje čekaju lokalnu zajednicu da ih počne trošiti. U projekcijama za iduću godinu osigurali smo još 12 milijuna kuna. Ako počnu radovi i zahuktaju se po planu kojeg bismo željeli, rebalansom će biti osigurana dodatna sredstva. Sanacijski program, koji je bio preduvjet da se osiguraju sredstva, je također donesen – izjavio je državni tajnik Šiljeg koji je potvrdio i nastavak aglomeracije Varaždin vrijedne više od 800 milijuna kuna, da je u tijeku natječajna faza nakon što su prethodni ugovori stavljeni izvan snage.

Saborski zastupnik Stričak je dodao da se izuzetno puno radilo na nastavku projekta aglomeracija Varaždin.

– Radovi na dvije dionice privremeno su obustavljene zbog „grijeha“ prijašnjih uprava i nadzornih odbora Varkoma i Aquatehnike. Time je izbjegnuta obustava cijelog projekta odnosno plaćanje velikih penala. Siguran sam u uspjeh i skorašnji povratak strojeva na gradilišta – kazao je Stričak te napomenuo da je osim tih investicija jedna od bitnijih, a svakako i zanimljivija, izgradnja nasipa uz rijeku Plitvicu.

– Prošle godine u siječnju u Hrvatskim vodama dogovorili smo da samu izradu projektne dokumentacije financiraju Hrvatske vode s 90 posto, a Grad Varaždin s 10 posto. Nositelj svih aktivnosti je Grad Varaždin i stoga apeliram na gradsku upravu da koliko god je moguće ubrza izradu projektne dokumentacije kako bismo mogli taj projekt uvrstiti u iduću proračunsku godinu – rekao je Stričak te podsjetio da će, osim obrambenog nasipa od štetnog djelovanja voda, to ujedno biti i pješačko-biciklistička staza. Predviđena širina nasipa je četiri metra, s dodatnim proširenjima za klupe te javnom rasvjetom.

Da su sva tri projekta bitna za građane Varaždina, istaknuo je i predsjednik Gradskog vijeća Habijan.

– Ovo je još jedan dokaz da maksimalno koristimo vertikalu vlasti grad – državna razina. U ova dva i pol sata obilaska mnogo tema je otvoreno. Uvjerili smo se da projekti, od baliranog otpada i aglomeracije do nasipa i uređenja pješačko-biciklističkih staza uz Plitvicu ide svojim predviđenim tijekom. Za balirani otpad osigurani su novci, za 10 kilometara dugi nasip ove godine završava projektiranje, a aglomeracija je u natječajnoj fazi nakon zastoja. Za mještane Poljane, Gojanca, Jalkovca, Črnca, Gornjeg Kućana i Brezja odnosno Biškupca ovo su dobre vijesti – zaključio je Habijan.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top