Izložba vina „Zlatna kapljica“ u Sv. Iliji: Za podizanje kvalitete vinogradarstva i podrumarstva 55 milijuna eura

28.4.2019.

U Pastoralnom centru „Vilim Cecelja“ u Sv. Iliji održana je u subotu međunarodna izložba vina „Zlatna kapljica“. Između više stotina uzoraka Šampion izložbe među suhim bijelim vinima berbe 2018. je vino sorte pinot bijeli, s postignutih 85 bodova, Stjepana Bešenića iz Petkovca, dok je najbolje ocijenjeno vino izložbe sorte graševina, kasna berba 2018., poluslatko vino, Senka Boršćaka iz Črešnjeva, s postignutih 87 bodova.

Izložbu je posjetio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je čestitao udrugama, njih sedam, na udruživanju i organizaciji iz čega je proistekla i kvaliteta. Najavio je da treba i dalje ulagati u naše vinogradare i podrumare i kako je kroz vinsku omotnicu na raspolaganju 55 milijuna eura za podizanje kvalitete vinogradarstva i podrumarstva. Čestitao je na velikom broju uzoraka, njih više od 300. Spomenuo je da je Hrvatski sabor donio novi Zakon o vinu preko kojeg je za više od 12 milijuna kuna rasterećen sektor vinogradarstva i vinarstva. Najavio je pojačanu kontrolu vina koja stižu iz uvoza.

Uz državnog tajnika na izložbu su stigli i saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Radimir Čačić, gradonačelnici i načelnici Siniša Jenkač, Bruno Hranić i Goran Kaniški te pokrovitelj izložbe vina načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top