HDZ-ovi kandidati za EU parlament u Varaždinskoj županiji: Konkretni lokalni projekti s europskim sredstvima

29.4.2019.

Nakon cjelodnevnog obilaska Varaždinske županije kandidati Hrvatske demokratske zajednica za izbore za EU parlament – Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Stjepan Ribić i Stjepan Adanić završili su svoj posjet na proširenom sastanku Županijskog odbora HDZ-a u Jalžabetu. Sastanak je iskorišten za dodatnu motivaciju okupljenih članova te simpatizera stranke uoči izbora za EU parlament 26. svibnja, ali i uoči izbora za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu i Lepoglavi.

Predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik u ulozi domaćina, Josip Križanić, u uvodnom je govoru naglasio kako je Općina Jalžabet među deset najboljih općina u Hrvatskoj kada se u obzir uzmu relevantni gospodarski pokazatelji. Na primjeru uspješne Poslovne zone Jalžabet i stranih investicija u njoj ukazao je na potrebu Europske unije. Istaknuo je da nema većih investicija bez sredstva europskih fondova, da nema razvoja poljoprivrede bez omotnice iz Europske unije.

– Za daljnji razvoj bitna je sigurnost i stabilnost, a to Hrvatskoj daje članstvo u Europskoj uniji i NATO-u – napomenuo je Križanić.

Nositelj liste HDZ-a Karlo Ressler istaknuo je da su temelji sve postignuto u posljednjih 30 godina na što svi moramo biti ponosni. Kazao je kako su sada pred nama novi izazovi koji se tiču ponajprije gospodarstva.

– Jedna od glavnih poruka naše kampanje su konkretni projekti koji se rade, koji su lokalnog, ali i europskog karaktera budući da većina sredstava stiže iz EU fondova – rekao je Ressler dodajući da su usko povezana lokalna sredina i investicije s europske razine.

– Danas je moguće zaštiti nacionalne interese jedino ako imamo znanje i to je ono što nas razlikuje od svih drugih – mi imamo znanje. Želimo ovu kampanju voditi činjenicama, govoriti o konkretnim stvarima, ali i biti ponosi na ono što smo do sada napravili – rekao je Ressler dodajući da je Hrvatska dosada povukla 14 milijardi kuna više sredstava nego što je uplatila u proračun Europske unije.

Rekao je i da ono što razlikuje HDZ od ostalih je vjera u Hrvatsku, vjera da se može uspjeti.

– Zadnji element koji najbolje pokazuje razliku između nas i svih ostalih lista je da postoji ogromna razlika između naših politika stabilnosti, odgovornosti i znanja za razliku od onih koji nude politike eksperimenta i nesigurnost – zaključio je Ressler.

Izrazio je zahvalnost na svemu što su napravile prethodne generacije, a svi zajedno moramo nastaviti na tome graditi Hrvatsku za nove generacije.

Sunčana Glavak u svom je obraćanju naglasila zašto su bitni izbori 26. svibnja ističući da se bira tijelo Europske unije koje donosi zakone, donosi proračun i bira članove Europske komisije. Naglasila je kao ključno da u Europskom parlamentu budu zastupljeni hrvatski interesi, a podsjetila je da zakoni donijeti u tom parlamentu utječu i na lokalnu sredinu.

– HDZ ne može nitko pobijediti kada smo složni i kada smo zajedno. Tko god uđe u EU parlament predstavljat će vrijednosti koje svi mi dijelimo kao članovi stranke – kazala je Glavak.

– Kako bi u potpunosti iskoristili potencijale koje imamo u Europskoj uniji moramo utjecati na kreiranje europskih politika što će biti obveza izabrani članova stranke – rekla je Sunčana Glavak tražeći podršku za program stranke koji je najbolji od svih ponuđenih programa i listi.

– Vjerujem u pobjedu Hrvatske demokratske zajednice – zaključila je Glavak.

Stjepan Ribić kazao je kako, iako je rodom iz Slavonije, korijene vuče iz ovih krajeva tj. djed mu je rođen u općini Bednji. Spomenuo je kako je kao mlad bio na bojištu, a nakon rata završava srednju školu te studij u Rimu. Od 2006. direktor je Razvojne agencije Slavonsko-baranjske županije iza koje je oko 1.350 EU projekata vrijednih desetke milijuna kuna.

– Europska unija je dobar izvor novca i fondova. Prva i glavna zadaća bit će izglasavanje novog proračuna. Koliko će Hrvatska dobiti novaca ovisi o tim parlamentarcima koji pak ovise o vašim glasovima odnosno onima koje ćete vi odabrati – poručio je Ribić te dodao da ne postoje nebitni i nevažni izbori.

Stjepan Adanić je podsjetio na događanja s početka devedesetih i što je sve Hrvatska prošla kroz Domovinski rat do konačnog oslobođenja. Podsjetio je na pojedine događaje spašavanja i razmjene zarobljenih hrvatskih vojnika, a spašeno je više od 2.700 naših branitelja.

– Ako bih bio izabran u EU parlament borio bih se za državotvornu, sigurnu i uspješnu Hrvatsku što znači povlačenje još više sredstava iz fondova Europske unije – zaključio je Adanić dodajući da osobno vjeruje u listu koju vodi mladi Karlo Ressler.

Na kraju je poruku biračima uputio saborski zastupnik i predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak.

– Unazad godinu, dvije često naglašavam da najbolje što se u posljednjih par godina Hrvatskoj dogodilo je ulazak u Euroatlantske integracije, odnosno u NATO savez i EU. To su integracije koje čine gospodarski najrazvijenije, tehnološki najnaprednije i socijalno najosjetljivije države i biti u krugu takvih država je privilegija. Svima je poznato da Hrvatska u EU čini svega 0,8 posto stanovništva te svega 0,3 posto BDP-a. Kada je s takvim malim udjelom država vidljiva, prepoznatljiva i uvažavana, jasno je da je to zasluga državnog vodstva, naravno, tu mislim prvenstveno na premijera Plenkovića, predsjednicu Kolindu i predsjednika Sabora Jandrokovića. Upravo zato su ovi izbori bitni da biramo one koji će nas znati i predstavljati i brinuti o našim interesima. Stoga pozivam žitelje Varaždinske županije da izađu na izbore i povjerenje daju listi broj 9 – poručio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top