Dan Općine Bednja – načelnik Poljak: Projekt svih projekata je dječji vrtić

10.5.2019.

Do nedjelje se obilježava Dan Općine Bednja, a nakon što je program u petak počeo polaganjem kamena temeljca za izgradnju spomen parka hrvatskim braniteljima, u Osnovnoj školi Franje Serta održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Bednje.

Goste je pozdravio potpredsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić, a potom je o proteklih godinu dana u Bednji govorio načelnik Općine, HDZ-ov Damir Poljak. Istaknuo je da je aktualno općinska vlast u dvije godine odradila respektabilan posao te zahvalio Vladi, saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću, ministarstvima, Varaždinskoj županiji te županijskim i državnim tvrtkama na pomoći.

– Svi projekti su za poboljšanje kvalitete života stanovnika. Projekt svih projekata je dječji vrtić u Bednji. Iz europskih fondova uspjeli smo osigurati 4,79 milijuna kuna. Dječji vrtić će stvoriti preduvjete za ovdašnju demografsku politiku i ostanak mladih obitelji na području općine Bednja. U proteklih godinu dana realizirano je više velikih infrastrukturnih projekata. Najvažniji je modernizacija nerazvrstanih cesta. Asfaltirali smo 5,1 kilometar cesta za 3 milijuna kuna. Zadesilo nas je nekoliko elementarnih nepogoda, koje su stvorile ogromna klizišta. Vlada je pomogla s više od 2 milijuna kuna. Uređuje se trg u Bednji, počinju radovi na energetskoj obnovi vatrogasnog doma u Bednji za 1,14 milijuna kuna. Prenamjenjujemo kino dvoranu u polivalentni kulturni centar. Za sanaciju triju klizišta Hrvatske vode su osigurale 2,1 milijun kuna. Tu su i izrada projektne dokumentacije za sanaciju još triju klizišta. Energetski su obnovljene dvije škola, sanirano klizište u Ježovcu – nabrojao je Poljak te kao posebno područje interesa istaknuo djecu i mlade, gdje je Bednja među onima koji po broju i iznosu najviše stipendiraju – 30 studenata s po 800 kuna mjesečno.

Saborski zastupnik HDZ-a i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Josip Križanić, čestitao je na svim projektima koji se realiziraju zadnjih par godina.

– Prošli put ovdje se govorilo o lošoj demografskoj slici. Svi ovi projekti sigurno će doprinijeti da ljudi ostanu ovdje, a drugi da se i vrate. Projekti su milijunski. Naš posao zastupnika je da „guramo“ te projekte, vaš posao načelnika je da ih pripremate. U nadolazećem financijskom razdoblju Europske unije 2020.-2027. čeka nas ogroman novac, treba ga pokupiti. Sigurnost i stabilnost ove Vlade je rezultiralo time da možemo povlačiti sredstva. Fiskalan decentralizacija je jedan iz seta mjera koje je ova Vlada provela prije dvije godine. Sve vlade dosad su imale priliku to napraviti, ali nisu – rekao je Križanić.

Bednjančanima su čestitali i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, izaslanik potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, počasni građanin Ivan Jarnjak te načelnik Općine Hrvatski Židan u Mađarskoj Ištvan Krizmanić.

Potpisana je povelja o prijateljstvu Općine Bednja i Grada Pakraca.

Dodijeljena su i priznanja Općine Bednja. Počasnim građaninom proglašen je nogometaš Andrej Kramarić, plaketu je primio Alen Sajko, zahvalnice Hidroing, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec Branko Jurenec, Ivan Patekar te Josipa Žimbrek.

Tijekom obilježavanja Dana Općine Bednja građani u prostorima škole mogu razgledati izložbu fotografija iz Domovinskog rata svog sugrađanina, umirovljenog novinara Mladena Genca.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top