Ministrica Murganić i načelnik Hranić položili kamen temeljac za novi dječji vrtić u Vidovcu

13.5.2019.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s načelnikom Brunom Hranićem u ponedjeljak je u Vidovcu položila kamen temeljac za izgradnju novog dječjeg vrtića. Na svečanosti su bili i mališani iz Dječjeg vrtića „Škrinjica“.

U Vidovcu će se izgraditi vrtić za 160 mališana, površine 1200 četvornih metara i ukupne vrijednosti 12,2 milijuna kuna. Ministrica Murganić je podsjetila da se Općina Vidovec javila na natječaj te dobila 1,2 milijuna kuna. Dodala je da je bilo osigurano 115 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama ili sufinanciranje u izgradnji.

– Predstavnici lokalne i područne samouprave prepoznali su taj natječaj i potpisana su 252 ugovora. Na području Varaždinske županije je 17 vrtića. S razine države prepoznali smo potrebu sufinanciranja, a lokalna zajednica mogućnost pripreme za natječaje – kazala je ministrica istaknuvši da se u Varaždinskoj županiji trenutno provodi 25 različitih projekata za 42 milijuna kuna.

Načelnik Hranić naglasio je da mu je uz izgradnju osnovne škole 1998. godine ovo drugi projekt kojem se posebno veseli.

– Čekali smo šest godina od ishođenja građevinske dozvole da krenemo s izgradnjom jednog od najvećih vrtića u Hrvatskoj, a najvećeg u Varaždinskoj županiji, kapaciteta 160 djece. Bit će opremljen suvremenom didaktičkom opremom. A bit će i novozaposlenih, odgajateljica, pomoćnog osoblja. Lokacija je pokraj škole i cijeli odgojno-obrazovni proces imamo na jednom mjestu – rekao je načelnik te podsjetio da je Općina za izgradnju vrtića podigla kredit od 13,5 milijuna kuna, a Ministarstvo za demografiju je dodijelilo 1,2 milijuna kuna.

Sadašnji prostor vrtića u objektu stare škole prenamijenit će se za vidovečke udruge, najavio je Hranić.

Uz članove Općinskog vijeća te predstavnike općinske uprave, u Vidovcu su bili i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić.

Ministrica Murganić u Vidovcu je podsjetila na još jednu demografsku mjeru – povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada.

– Mi smo 1.7.2017. godine povećali i rodiljne i roditeljske naknade i za zaposlene, samozaposlene i nezaposlene. Od 1.4.2020. godine idemo s drugim povećanjem drugog dijela roditeljske naknade, u drugom dijelu roditeljskog dopusta. Ukupno je to povećanje za 3 tisuće kuna, s 2662 na 5.600 kuna. Ne znam je li u kratkom roku ijedna naknada u 110-tnom iznosu bila povećana. Značajan je to doprinos poboljšanju materijalnih uvjeta roditelja u najranijim danima života djeteta – poručila je ministrica za demografiju.

Osim u Vidovcu Murganić je bila u Ludbregu gdje je održala radni sastanak s ravnateljima ustanova socijalne skrbi te posjetila „Ludbreško Sunce“, udrugu koja je primjer dobro organizirane skrbi o osobama s invaliditetom.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top