Stričak: Hrvatska vojska pokazala je spremnost i obučenost da izvrši sve zadaće koje se stave pred nju

30.5.2019.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju održana je međunarodna vojna vježba „Immediate Response 19“. Održavanjem međunarodne vojne vježbe Hrvatska vojska obilježava desetu godišnjicu hrvatskog članstva u NATO savezu. U sklopu vježbe na vojnom poligonu na Slunju je formirana Multinacionalna bojna sa 626 pripadnika iz 12 savezničkih i partnerskih zemalja od kojih je 320 pripadnika Hrvatske vojske.

Vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu general-pukovnik Christopher Cavoli, koji je ujedno direktor vježbe, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Zrinko Petener. Među brojnim uzvanicima bio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak.

– Vježba se provodi od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske. Njome Republika Hrvatska obilježava 28. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske te 10. obljetnicu članstva u NATO savezu. I u ovoj vježbi Hrvatska je vojska pokazala spremnost i obučenost da odgovori i izvrši sve zadaće koje se stave pred nju – kazao je Stričak nakon završetka vojne vježbe.

Inače, u vježbi ukupno sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Foto: MORH / J. Kopi

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top