Stričak: Zahvaljujući izmjenama zakona i sredstvima s nacionalne razine konačno kreće izgradnja OŠ "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji

4.6.2019.

Osnovna škola "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji proslavila je svojih velikih 180 godina postojanja. Svečanosti su se odazvali brojni gosti od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, zatim izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Anđelko Stričak, dožupan Tomislav Paljak, načelnici općina Sveti Ilija i Beretinec Marin Bosilj i Igor Kos, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, te brojni  drugi. 

U svom pozdravnom govoru ravnateljica škole, Anđelka Rihtarić, istaknula je kako su se u ovih 180 godina brojni učenici u ovoj školi intelektualno, duhovno i emocionalno pripremali za život i kako se sada utiru putevi za idućih 180 godina. Školu trenutno pohađa 243 učenika u 16 razrednih odjeljenja.  Ravnateljica je naglasila i brojna priznanja, projekte i natjecanja na kojima učenici škole sudjeluju.

- Škola mora biti mjesto malo bolje od stvarnosti, mora pokazivati kamo stvarnost treba ići, treba mjesto gdje ostvarujemo snove, gdje se gradimo kao bolji ljudi. Ponosni smo na naše državne prvake, na naše uspjehe, projekte, aktivnosti, ali najponosniji smo što možemo reći da je naša škola dobro mjesto, mjesto gdje gradimo prijateljstvo, gdje ljubav nije fraza- kazala je ravnateljica. 

O važnosti škole za samo mjesto,općinu, ali i Varaždinsku županiju, govorio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stričak koji je najprije svim učenicima, sadašnjim ali i bivšim (umirovljenim) učiteljima čestitao na tom značajnom jubileju te naglasio “Mala ste, skladna, jedna toplo sredina u kojoj se cijeni marljivost i izvrsnost, a o tome najbolje govore vaši rezultati te ova današnja priredba koja je koliko vidim oduševila sve prisutne. Koliko vidim škola je uključena u brojne aktivnosti na području općine što je dobro, jer na taj način odmalena potičemo naše najmlađe da brinu o svom mjestu. Pred nama je kao što sam to još prošle godine najavio izgradnja nove školske zgrade. O tome se priča već desetak godina međutim upravo u mandatu aktualne vlade premijera Plenkovića će biti izgrađena. Toplo se nadam da će do jeseni biti riješena sva papirologija, a potom u naredne dvije godine i izgrađena. 

-Izmijenili smo zakon tako da Vlada može financirati izgradnju, dogradnju ili obnovu škola koje imaju nesigurne uvjete za rad. U ovoj godini je pet takvih škola u planu ili su već potpisani ugovori, a jedna od njih je i Osnovna škola "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji, s obzirom na to da je zgrada stara gotovo 180 godina i nekoliko je puta dograđivana – rekla je Divjak.

Načelnik Općine Marin Bosilj kazao je kako će skorim početkom izgradnje novog školskog objekta i učenici, ali i djelatnici škole imati puno bolje uvjete. Podsjetio je kako je uanzad godinu-dvije odžano nekoliko sastanaka na kojima je aktualizirana nužnost dogradnja škole za što se zalagao i saborski zastupnik Stričak. Pojasnio je kako će država u izgradnji škole sudjelovati s 80 posto sredstava, Županija s 15, a Općina s pet posto sredstava. Inače, ukoliko bude sve išlo prema planu slijedi raspisivanje poziva za izvođače radova. S radovima bi se trebalo krenuti na jesen, a plan je, ističe Bosilj,  da učenici u jesen 2021. godine na nastavu krenu u novoj školi i to u jednosmjenskoj nastavi. 

Program obilježavanja jubileja obogatio je nastup školskog zbora, tamburaša, folkloraša te dramske i plesne skupine, ali i prigodna izložba radova učenika i učitelja nastalih u čast 180. rođendana.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top