DVD-u Visoko novo vatrogasno kombi vozilo

19.6.2019.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko dobilo je novo vatrogasno kombi vozilo, a na svečanosti primopredaje vozila u Visokom predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader naglasio je da su prvi put značajna sredstva za vatrogastvo, osim za priobalje, namijenjena i vatrogasnim postrojbama u drugim dijelovima Hrvatske.

Svečanost primopredaje vozila održana je u utorak, 18. lipnja, i u Visokom, gdje su bili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, saborski zastupnik Anđelko Stričak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, tajnik županijske vatrogasne zajednice Zvonko Videc, općinski načelnik Dragutin Mateković, zamjenica načelnika Petra Geček, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Hadrović, predsjednik VZO Visoko Miroslav Geček i naravno dužnosnici i članovi i članice DVD-a Visoko. Inače, riječ je o jednom od 75 vatrogasnih vozila koje je Ministarstvo poljoprivrede nabavilo u sklopu Programa osposobljavanja vatrogasnih zajednica 2018. godine.

– Do sada su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede iz općekorisnih funkcija šuma davali 7,5 do 8 milijuna kuna za priobalje. Ova Vlada je donijela odluku da se izdvoji 40 milijuna kuna i iz tih sredstava se pokrila cijela Hrvatska, a ne samo priobalje. Po želji i odluci županijskih vatrogasnih zajednica kupljeni su kombiji, pickupovi i oprema za vatrogasce. Vaša županijska zajednica se odlučila za opremu i kombi vozilo za Visoko. Takvih vozila je trenutno isporučeno 57, a ukupno će ih biti 75 – rekao je Sanader u Visokom.

Pomoćnik ministra Trut podsjetio je da se prošle godine po odluci Vlade krenulo u projekt za civilnu zaštitu financiran iz EU fondova.

– Projekt se provodi u dva dijela i to komunikacijska sredstva, sustavi TETRA u vrijednosti 5 milijuna eura, i vatrogasna vozila u vrijednosti 32 milijuna eura. 3.000 sustava TETRA dostavljena su u skladište MUP-a i ona će krenuti u raspodjelu prema vatrogasnim postrojbama, što je najviše do sada. Vozila su trenutno u procesu javne nabave i nadamo se da će taj proces biti uskoro završen. Nakon toga ide proizvodnja i vjerujemo da bi početkom iduće godine prva vozila bila u upotrebi – najavio je Trut.

Saborski zastupnik Stričak zahvalio je na donaciji vozila DVD-u Visoko.

– Aktualna Vlada premijera Plenkovića na samom početku svog mandata krenula je u izgradnju, opremanje i osposobljavanje svih dionika zaštite i spašavanja. Dobar primjer toga je upravo i DVD Visoko kojem se na sugestiju Županijske vatrogasne zajednice dodijelilo kombi vozilo. Između ostalog, DVD Visoko spada među najstarija društva u državi, aktivni su na području cijele općine kod svih zbivanja i smatram da je dodjela ovog vozila zaslužena. Hvala premijeru Plenkoviću, ministru Tolušiću, predsjedniku HVZ-a Sanaderu i pomoćniku ministra Trutu na ovoj vrijednoj donaciji – rekao je Stričak.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković je istaknuo da će se s novim vozilom povećati sposobnost stožernog općinskog vatrogasnog društva, koje je prošle godine proslavilo 125. obljetnicu osnutka.

– Naš će DVD biti efikasniji i sposobniji za intervencije. U društvu je vrlo aktivan pomladak koji sudjeluje na brojnim vatrogasnim natjecanjima i ovo kombi vozilo omogućit će im odlazak na natjecanja. Ovo je sigurno za našu sredinu, Općinu i Vatrogasnu zajednicu, vrlo vrijedna donacija, jer sami to vozilo ne bismo mogli nabaviti – rekao je načelnik Mateković.

I predsjednik DVD-a Visoko Marijan Marenčić zadovoljan je obnovom voznog parka.

– Nakon dosta godina dobili smo vozilo koje nam je netko donirao. Do sada smo sve svojim radom, trudom, javljanjem na natječaje, s nešto vlastitih sredstava, morali nabavljati. Ova donacija puno znači za naše članove, djecu, mladež i ostale. Sada na natjecanja, što je osnovni dio djelovanja vatrogasnih društava, možemo ići sigurno. Do sada smo koristili vozilo staro 20 godina – kazao je Marenčić te dodao da će donacija biti vrijedna i zbog popularizacije vatrogastva.

– Novo vozilo značit će kvalitetan rad društva, a to je važno zbog okupljanja članstva. Stanovništva je sve manje pa u DVD-u, Vatrogasnoj zajednici i Općini radimo na uvođenju mladih u vatrogastvo – rekao je predsjednik DVD-a Visoko. Podsjetimo da su u Vatrogasnu zajednicu Općine Visoko uključena četiri DVD-a, uz Visoko i ona u Čanjevu, Presečnu Visočkom i Đurinovcu.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top