Kineski i hrvatski ministri poljoprivrede u varaždinskoj Koki; Tolušić: Koka je najbolji pokazatelj što Hrvatska može ponuditi

19.6.2019.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine koju predvodi ministar Han Changfu boravila je u trodnevnom posjetu Hrvatskoj. Njihov je domaćin bio potpredsjednik hrvatske Vlade, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a nakon bilateralnih razgovora vođenih u ponedjeljak, dan kasnije obojica su ministara zajedno obišla nekoliko hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača.

U utorak su najprije posjetili objekt za preradu mesa peradi varaždinske Koke, a na pitanje koji je cilj posjeta kineske delegacije Hrvatskoj i zašto su odabrali i našu Koku, ministar Tolušić je odgovorio:

– Ono što mi želimo postići u našim razgovorima s Ministarstvom poljoprivrede Narodne Republike Kine, ali i s Carinskom upravom, je dozvola za izvoz naših prehrambenih proizvoda u Kinu. S dogovorima vezanim uz mliječne proizvode smo pri kraju i upravo zato je tu i Vindija, budući da je jedan od naših najvećih prerađivača mlijeka, odnosno proizvođača mliječnih proizvoda. Druga stvar koju pokušavamo izdogovarati je dozvola za izvoz svinjskog i pilećeg mesa i upravo je Koka jedan od najboljih pokazatelja što to Hrvatska može ponuditi i u tom segmentu, kad govorimo o pilećem mesu, svježem ili poluprerađenim proizvodima.

Prvim pozitivnim rezultatima razgovora ministar se nada već ove godine, iako su, kako je istaknuo, procedure dugotrajne.

– Na mliječne proizvode smo čekali gotovo pet godina, a nadam se da će u rujnu ili listopadu naše tvrtke konačno moći izvoziti. Upravo zato intenziviramo suradnju s kineskom stranom, da ne čekamo na svinjsko i pileće meso ponovo pet godina, nego do pola godine, godinu, odnosno što je prije moguće – kazao je Tolušić koji je na primjedbu da Hrvatska svojim proizvodima može zadovoljiti tek mali dio kineskog tržišta odgovorio:

– U pogonu Koke vidjeli smo proizvode koji se izvoze u Italiju, Englesku, Španjolsku i ne vidim zašto se ne bi mogli izvoziti i u Kinu. Naravno, ne za 1,4 milijarde stanovnika, to nitko niti ne govori, ali da možemo pokriti područje neke regije ili grada, sigurno da možemo. Na kraju krajeva, imamo dosta pozitivnih primjera i hrvatske proizvođače koji bez problema izvoze u Kinu, doduše, neke druge proizvode.

U obilasku Koke gostima se pridružio Dragutin Drk, generalni direktor Vindije. Naglasio je kako Vindija svoje proizvode izvozi u brojne zemlje.

– Broj tih zemalja se stalno proširuje, a kad govorimo o Kini, moramo na prave relacije postaviti predodžbe o broju ljudi i količini proizvoda. Recimo, u Kini djeluje Spar koji tamo ima nekoliko svojih trgovina i mi konkretno možemo razgovarati sa Sparom da snabdijevamo dio njihovih tamošnjih trgovina. To je kupac kao i Mercator ili Konzum, na taj način moramo gledati stvari – rekao je Drk.

Novinare je zanimalo i koliko mesa proizvodi Koka, odnosno o kakvim se količinama radi kad je riječ o izvozu u Kinu.

– Ako je riječ o nekoj trgovini, to može biti godišnje oko 2,5 milijuna kilograma, a to mi možemo. Inače, godišnje proizvodimo oko 50 milijuna kilograma. Svi imaju predodžbu, kad je riječ o Kini, tko će snabdijevati 1,5 milijarde ljudi, ali to su zablude. Ima mjesta i za nas – istaknuo je direktor Vindije.

Nakon boravka u Varaždinu, dvojica ministara posjetila su Ston, tamošnju solanu i stonske školjkare.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top