Potpisan ugovor za obnovu Minerve u Varaždinskim Toplicama, ravnatelj Kovačić: Želimo biti konkurentni

27.6.2019.

U Županijskoj palači u Varaždinu u četvrtak su ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr. med., i Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik građevinarstvo i građevinska industrija d.d. Križevci, potpisali ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi smještajno-rehabilitacijskog objekta Minerva.

Najveći je projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji. Ukupna vrijednost je 82,5 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 37,8 milijuna kuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 10 milijuna kuna, dok će Varaždinska županija osigurati preostalih 35 milijuna kuna.

Minerva je izgrađena 1981. godine, ima 400 kreveta u 260 soba.

– Minerva je bila reprezentativan objekt u kojem su se tada pružale usluge medicinski programiranog aktivnog odmora. Kasnije se ta komponenta medicinska i aktivna polako izgubila, ali sad u mnogim firmama koje promišljaju o svojim radnicima postoje upiti i tendencija da se vrati taj programirani aktivni odmor. Minerva će promijeniti ruho, to je početak, ali ruho nije dovoljno da bi mi bili konkurentni na bilo kakvom tržištu, domaćem zdravstvenom i zdravstveno-turističkom europskom gdje želimo biti svakako konkurentni. Mi moramo nastaviti s ulaganjima u interijer u komfor i smještaj i na tome ćemo raditi. Sad je poanta na kompletnoj energetskoj obnovi. Svi će prostori biti klimatizirani, tu je i ventilacija, potpuna izmjena stolarije, solarne elektrane, fotonaponske ćelije, sanacija svih kosih i ravnih krovova, uređenje trga, cijeli niz popratnih radova – rekao je ravnatelj Kovačić te pojasnio da bazeni nisu uključeni u ovu energetsku obnovu.

Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade (vanjski zidovi, vanjski stropovi, grede i stupovi, vanjska stolarija, neprohodni ravni krovovi, kosi krovovi, prohodni ravni krovovi – terase) te popratne radove nužne za zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, zahvate modernizacije unutarnje rasvjete novom energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom, izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrade te modernizaciju sustava GVHK – grijanje, ventilacija, hlađenje i klimatizacija te uspostavu centralnog nadzornog upravljačkog sustava. Time će se godišnja potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove, a smanjit će se i emisija CO2 za 58,44 % te će zgrada iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+.

Minerva bi trebala biti obnovljena do rujna 2020. godine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top