Gotovo 11 milijuna kuna iz Hrvatskih voda za sanaciju klizišta u Varaždinskoj županiji

2.7.2019.

U Hrvatskim vodama u Zagrebu u utorak su potpisani ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode. U Varaždinsku županiju, četiri grada i sedam općina prema danas potpisanim ugovorima stiže 8,9 milijuna kuna sufinanciranja Hrvatskih voda, no valja napomenuti da su rezervirana sredstava u planu Hrvatskih voda za projekte u Varaždinskoj županiji veća te iznose 10,761 milijun kuna.

U nazočnosti resornog ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, ugovore je sa županima, gradonačelnicima i načelnicima potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U Varaždinskoj županiji Hrvatske vode sufinancirat će projektnu dokumentaciju i sanaciju klizišta s 10,761 milijun kuna. Odnosi se to na osam klizišta na području Općine Bednja, a sufinanciranje je 2,1 milijun kuna, tri klizišta na području Grada Ivanca (963 tisuće), četiri klizišta na području Općine Cestica (758 tisuća), dva na području Općine Ljubešćica (755 tisuća), tri u Lepoglavi (463 tisuća), u Maruševcu (309 tisuća), u Donjoj Voći (286 tisuća), u Novom Marofu (255 tisuća), tri u Ludbregu (250 tisuća), u Klenovniku (189 tisuća), u Jalžabetu (185 tisuća), te u Vinici (73 tisuće). Hrvatske će vode izdvojiti i za klizišta na županijskim cestama – milijun kuna na Banjščini, 950 tisuća kuna na Visokom, 800 tisuća kuna za Čevo te 250 tisuća kuna u Bednjici – Lepoglava. Sufinancirat će se i investicije zbog klizišta na lokalnim cestama u Ljubešćici s 500 tisuća kuna, Kameničkom Podgorju (Lepoglava) s 470 tisuća i Donjem Makojišću (Novi Marof) s 200 tisuća kuna.

Na svečanosti je bio saborski zastupnik i predsjednik državnog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, dr. sc. Josip Križanić.

– Klimatske promjene posljednjih su godina na sjeveru Hrvatske rezultirale pojavom elementarnih nepogoda u vidu nizu klizišta i odrona. Mi zastupnici s ovog područja kao i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda često smo ukazivali Vladi na taj problem. Sukladno tome Vlada je reagirala ovim mjerama. I osobno sam na jednom sastanku kao predsjednik Povjerenstva s tim problemom sjeverozapadne, bregovite Hrvatske upoznao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. To je za nas s kontinenta puno veći problem nego za naše kolege u Dalmaciji, na kršu i kamenu, pa smo i više senzibilizirani za ovaj problem. Tih 10,8 milijuna kuna velika su sredstva za općine i gradove koje oni sami iz svojih proračuna ne bi mogli izdvojiti pa stoga zahvala Vladi i Hrvatskim vodama na pokazanoj osjetljivosti za taj problem. Dobro je i što je ova problematika sufinanciranja i sanacija klizišta sada trajno riješena novim Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva – izjavio je Križanić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da su temeljem odluke Upravnog vijeća, a prema procjeni da su ponajprije ugrožene nerazvrstane i županijske ceste, omogućili sufinanciranje velikog broja klizišta koja ugrožavaju te prometnice.

– Dobili smo 137 klizišta koja su definirana diljem Hrvatske, u ukupnom iznosu od 75,6 milijuna kuna. Danas je potpisano 60 ugovora kojima obuhvaćamo 112 od tih 137 klizišta, odnosno potpisali smo 60 ugovora u vrijednosti od gotovo 55 milijuna kuna. Mi ćemo i nadalje nastaviti surađivati s jedinicama lokalne samouprave i županijama i omogućiti daljnje sufinanciranje tijekom godine za sve one projekte koji će biti spremni. Na taj način dat ćemo veliki doprinos brojnim JLS-ima koje mogu ostvariti i osamdesetpostotno sufinanciranje. Nastojali smo biti pravedni i omogućiti sufinanciranje sukladno stupnju razvijenosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i županija, tako da sufinanciranje za one najnerazvijenije može biti 80 posto sredstava od Hrvatskih voda, a tek 20 posto treba biti udio jedinice lokalne samouprave – rekao je Đuroković te dodao da bi tako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i Hrvatske vode, pomogli u rješavanju brojnih problema s vodom, prije svega s bujicama koje ugrožavaju javnu infrastrukture, a koje su od velike važnosti za stanovnike pojedinih područja.

Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva prihod od vodnog doprinosa koristi se za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura.

– Moramo razmišljati o ovom problemu koji Republiku Hrvatsku tišti već godinama. Upravo zbog toga smo išli u ovaj program od 50 milijuna kuna, drago nam je da su jedinice lokalne i regionalne samouprave aplicirale i u većem iznosu od ovog, 74 milijuna kuna su u pitanju. Drago nam je da je riječ o čitavom nizu JLS- i da je danas ovdje potpisano 60 ugovora. Kako i na koji način trajno doskočiti ovom problemu? Mislim da smo iznašli način, a govorim o Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva koji je upravo usvojen u Hrvatskom saboru. U ovom zakonu u prihodu od vodnog doprinosa otvaramo mogućnost sanacije klizišta i mogućnost trajnog rješenja – izjavio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top