„Belina lipa” pozicionirat će Općinu Visoko na europsku kulturnu kartu

16.7.2019.

U ponedjeljak su u Općini Visoko saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Dragutin Mateković i njegova zamjenica Petra Geček predstavili kandidaturu „Beline lipe” za Europsko stablo godine. Riječ je o inicijativi koja bi mogla Općinu Visoko i samo mjesto, uz utvrdu Čanjevo, pozicionirati na kartu Europe.

Priča o „Belinoj lipi” seže u daleku prošlost kada su, prema legendi i predanju, mještani ovoga kraja šljivama prehranili kralja Belu IV Arpadovića koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima prema Jadranskom moru. Pretpostavlja se da je upravo kralj Bela IV iz zahvalnosti u Visokom posadio lipu 1242. godine, što znači da je ona sada stara punih 777 godina. Stoga je općinsko vodstvo došlo na ideju da lipu prijavi na natječaj za Europsko stablo godine.

-Belina lipa je, osim što je zaštićeni spomenik prirode zbog svoje starosti i karakteristika, dio povijesne baštine, a legenda koja nam govori o bogatoj povijesti Visokog je i puna emocija. Naime, ispod njezine krošnje znali su pasti prvi poljupci i zaljubljivanja. Stoga ne čudi da je upravo Belina lipa u neku ruku najprepoznatljiviji i najemotivniji simbol Visokog. Rijetko koje stablo ima toliku važnost i toliku povezanost sa svojim mještanima. Stoga smatram da može ponijeti titulu Europskog stabla godine – kazao je Stričak.

Lipa je u svojem najraskošnijem izdanju bila visoka 20 metara, opsega 8,9 metara, poprečnog presjeka 2,8 metara, a o njezinoj veličini govori i podatak da je trebala cijela grupa vrtićkih mališana kako bi ju obgrlili. Lipa je trenutno u dosta lošem stanju, ali je važna činjenica da se ona sama obnavlja.

-Bilo bi dobro da se lipa sačuva i da se za nju zainteresira neka znanstvena ustanova koja bi s tim ciljem učinila sve što je potrebno – zaključio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top