Premijer Plenković s ministrima u Ljubešćici, stigli ugovori vrijedni 15 milijuna kuna

2.8.2019.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek u četvrtak je došao u Ljubešćicu na proslavu Dana općine. Uvod u svečanu sjednicu Općinskog vijeća bilo je potpisivanje i uručivanje tri ugovora – o izgradnja infrastrukture prometnica, oborinske kanalizacije i javne rasvjete Poduzetničke zone Ljubešćica, o financiranju projekta izgradnje distributivne vodovodne mreže općine Ljubešćica te o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije i radova na sanaciji klizišta na području Općine Ljubešćica.

Iznimno zadovoljan bio je načelnik Općine Ljubešćica, HDZ-ov Nenad Horvatić. – Danas je veliki dan za Općinu Ljubešćica, ne samo zbog vrijednih projekata, već i zbog toga što je ovo prvi puta da premijer i ministri dolaze u jednu JLS, a to nam je priznanje za naš rad i ostvarene rezultate. No, nije uvijek bilo tako i nije uvijek komunikacija sa središnjim vlasti bila ovakva. Ono na što sam posebno ponosan je što smo uspjeli izgraditi predškolski i školski sustav što je rezultiralo i 15 % većim natalitetom što je doista najljepša moguća vijest. Drugo na što sam ponosan je izgradnja i razvoj poduzetničke zone i subvencije koje dajemo obrtnicima što je rezultiralo i povećanjem plaća i nezaposlenošću od samo 3 %. Treće je izgradnja komunalnih objekata vrijednih 70 milijuna kuna i to bez ijedne kune kredita. To ne bi bilo moguće bez pomoći centralne vlasti i mještana na izborima. Govorimo o investiciji u poduzetničku zonu u vrijednosti 7,3 milijuna kuna zatim izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže te pročistača u vrijednosti 6,7 milijuna kuna – rekao je Horvatić.

U Ljubešćici je potpisan ugovor vrijedan 7,6 milijuna kuna za izgradnju prometne infrastrukture, rješavanje problema oborinskih voda i kanalizacije na području poduzetničke zone Ljubešćica. Ministrica poljoprivrede je uručila ugovor vrijedan 6,7 milijuna kuna, a radi se o ugovoru o financiranju distributivne vodovodne mreže. Treći je ugovor u ime Hrvatskih voda uručio Danijel Bunić, vrijedan 628.000 kuna, za sanaciju klizišta na području općine Ljubešćica.

Premijer Plenkoviću izrazio je zadovoljstvo rezultatima općinek vlasti. – Zaista je lijepo vidjeti na ovako sažet, kvalitetan način prikaz brojnih postignuća koje je načelnik zajedno sa suradnicima i uz potporu Vlade, u suradnji sa Županijom te uz potporu saborskih zastupnika koji pomažu njegove aktivnosti, realizirao u proteklom razdoblju, za razvoj općine, za jačanje komunalne i poduzetničke infrastrukture, izgradnju obrazovnih, školskih i predškolskih objekata, kvalitetnije prometno povezivanje. Mislim da je to pravi put i pravi način kako potvrđivati povjerenje birača konkretnim radom, zalaganjem i projektima koji su ovdje ostvareni. Mislim da je ovo impresivno i vidi se da je u zadnjih desetak godina Ljubešćica ostvarila izrazito veliki napredak u svim aspektima u odnosu na ono što je bilo ranije, stoga iskreno čestitam – rekao je Plenković.

Ministrica Vučković je načelniku uručila ugovor o financiranju projekta izgradnje distributivne vodovodne mreže općine Ljubešćica te dodala da divna i mala općina ima doista lijepu i učinkovitu viziju. – Tome ministarstvo poljoprivrede svojim sredstvima nastoji pomoći. Kako sredstvima koji su namijenjeni poljoprivredi tako i sredstvima koji su namijenjeni općini. Mnogi pitaju što mi imamo raditi u vezi s potporama za infrastrukturu, ali itekako imamo. Mi smo ministarstvo koje je nadležno za poljoprivredu, ali je nadležno i za ruralni razvoj jer današnji poljoprivrednici i ono čemu mi težimo to je generacijska obnova nisu dovoljna samo sredstva za njihovu djelatnost. Mi trebamo osigurati sredstva i za druge gospodarske djelatnosti, za komunalnu infrastrukturu, za društvenu infrastrukturu... Tako smo danas imali priliku jedan ugovor potpisati koji se odnosi na omogućavanje pitke vode za tri naselja ove lijepe općine. Ići ćemo i dalje i to nije jedini program i projekt koji koristi putem Ministarstva poljoprivrede – kazala je Vučković.

Na svečanosti u Ljubešćici bili su i saborski zastupnici Sunčana Glavak, Žarko Tušek, Anđelko Stričak i Josip Križanić. – Ovo su velika sredstava koja Vlada spušta prema jedinicama lokalne uprave i samouprave kako bi pomogla, ne samo izgradnju komunalne infrastrukture za poduzetništvo, nego i višim standardom u ruralnim sredinama omogućila opstanak, posebice mladih obitelji. To su iznimno velika sredstva koja ovako mala općina iz lokalnog proračuna ne bi mogla osigurati. Zahvaljujemo Vladi i resornim ministarstvima na uloženim sredstvima i svakoj kuni koja je došla u Varaždinsku županiju s nacionalne razine i svakoj kuni koja će i ubuduće doći – kazao je Križanić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ljubešćice godišnje općinsko priznanje dobio je nogometni reprezentativac Luka Ivanušec.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top