U Općini Vinica proveden projekt „Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU / Job of the Future For EU heritagerejuvenation“

22.8.2019.

Ovog vikenda , od 16.do 18.kolovoza na području Općine Vinica provođen je projekt „ Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU/ Job of the Future For EU heritagerejuvenation “ akronima „#YouEU“, a u sklopu programa Europa za građane, Potprogram 2. Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje, Mjera 2.1.Bratimljenje gradova . Za provedbu projekta Općina Vinica dodijeljena je potpora iz Europske unije u iznosu od 25.000,00 EUR.

Projekt je obuhvatio niz aktivnosti u koje su osim sudionika s područja Općine Vinica bili uključeni i sudionici iz partnerskih općina – općine Radenci u Sloveniji, Općine Vlora u Albaniji i Općine Castrocaro Terme e Terra del Sole u Italiji. U projektu su uz Udrugu mladih UMAMI sudjelovali i Turistička zajednica Varaždinske županije te Arboretum Vočji potok i Zavod za zaštitu spomeničke baštine iz Slovenije.

Prvog dana provedbe projekta mladi iz Općine Vinica, predstavnici udruge mladih UMAMI posjetili su Kuću Europe u Zagrebu gdje su upoznati sa tijelima te funkcioniranjem Europske unije.

U večernjim satima za sve sudionike projekta bila je u produkciji Kerekes Teatra iz Varaždina organizirana projekcija filma „Ufuraj se i pukni“ kao i druženje s glumcima što je rezultiralo velikim odazivom i oduševljenjem posjetitelja.

Subota, drugi dan provedbe projekta #You EU bio je ispunjen mnogim događajima. Osim očekivanja gostiju iz Slovenije, Albanije i Italije te međusobnog upoznavanja, pred ulazom u zgradu Općine predstavnici Udruge mladih već u ranim jutarnjim satima pripremili su pult – Info centar EU kuće te nacionalnu kontakt točku Ureda za udruge RH na kojem su se mogle dobiti informacije kako o tijelima EU tako i o funkcioniranju sppomenutih tijela i Europske unije općenito. Svi zaintersirani mogli su dobiti i edukativni materijal u vidu brošura, kao i ostale promotivne materijale .

S početkom u 10,00 sati održana je Konferencija „Poslovi budućnosti za pomllađivanje EU baštine uz susret sa gospodinom dr sc Tomislavom Sokolom , hrvatskim predstavnikom u EU parlamentu.

U uvodnom govoru načelnik Općine Marijan Kostanjevac pozdravio je sve okupljene te poželio da kako Konferencija tako i svi ostali događaji budu uspješni i urede plodom , odnosno razmjenama dobre prakse i pozitivnih iskustava kao i buduće suradnje svih partnera u okviru Europske unije.

G.Tomislav Sokol u svom je obraćanju naglasio da m je drago što je projekt dobio zeleno svijetlo te što su u projektne aktivnosti uključeni mladi kojima je savjetovao da što je više iskoriste mogućnosti koje pruža Europska unija (obrazovanje, iskustvo i sl.), kao i dostupni fondovi , no da sva znanja koja steknu ipak iskoriste u našoj domovini.

Svaki od partnera ukratko je predstavio svoju općinu odnosno instituciju, a svim sudionicima prikazan je i film o Vinici. Kako su sve partnerske općine poznata turistička sjedišta, zajednički je zaključak da će njihova pozitivna iskustva vezana uz turizam i zaštitu baštine biti dostupna Općini Vinica i stvaranju poslova za mlade te da će partnerske općine i institucije razvijati suradnju te zajedno raditi na novim projektima.

Poslijepodne je bilo rezervirano za radionice slikanja , foto te sportske radionice i trke kroz Arboretum, a za sve je sudionike bilo upriličeno razgledavanje viničkih znameitosti te su osim parka Arboretuma Opeka posjetili vinuičku tradicijsku kuću, crkvu, trg Matije Gupca sa kurijom Patačić, Prangerom i pilom sv.Ivana Nepomuka.

Nakon zajedničke večere svih sudionika održan je Town twinning Youtth festival na kojem su se prigodnim programom sudionicima projekta predstavile naše glazbene nade : Neven (jklavir) i Andreja Boltek (flauta), Marko Gerbus (saksofon) te Gabrijela Hrženjak (solo) uz pratnju Nikole Grabara na klaviru. Naravno , ulaz je bio slobodan, a druženje mladih nastavljeno je do kasno u noć uz zabavni program.

Trodnevna provedba projekta „Poslovi budućnsti za pomlađivanje baštine EU (#YouEU“ završila je u nedjelju, 18.kolovoza svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju između Općine Vinica i partnerskih općina Radenci (Slovenija) , Vlora (Albanija) i Castrocaro terme e Terra del Sole(Italija). Potpisana povelja temelj je buduće suradnje kojom se načelnici u ime svojih općina obvezuju promovirati prijateljstvo i međusobno poštivanje te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije svog područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustva i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih inicijativa i projekata te aktivno uključivanje mladih u zaštiti kulturne i prirodne baštine Europske unije.

Posljednji dan počeo je doručkom s medijima u Arboretumu, organiziranom ispred dvorca Opeka. Osim domaćina, Općine Vinica i Udruge mladih UMAMI Vinica te sudionika projekta iz partnerskih općina , doručku s medijima prisustvovali su i saborski zastupnik g. Anđelko Stričak, zamjenik Župana Varaždinske županije g. Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije g.Alen Runac, županijska vijećnica i predsjednica Odbora za nacionalne manjine g-đa Nadica Dreven Budinski .

Načelnik Marijan Kostanjevac pozdravio je prisutne predstavnike medija te ih upoznao s projektom #YouEU čija je okosnica očuvanje kulturne baštine kao i trenutnom fazom osnivanja Centra kompetentnosti Arboretum Opeka .

-Za Centar kompetentnosti osigurano je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje dvorca i revitalizaciju arboretuma. Do Centra kompetencije nije bilo lako doći jer su određene političke strukture bile protiv pa sam se morao posebno angažirati i obratiti premijeru, g.Plenkoviću za pomoć. Kroz uspostavu Centra kompetentnosti Arboretum Opeka konačno će se riješiti pitanje uređenja i namjene dvorca i revitalizacije parka, a čemu sam posvetio cijeli svoj politički angažman i konačno se dočekao konkretnih pomaka. Zahvaljujem se i svima ostalima koji su dosada sudjelovali u ovom projektu, posebno premijeru Plenkoviću, saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću, županiji i županu Čačiću, pročelniku Huđeku jer ovaj projekt nije samo lokalnog, županijskog več i državnog značaja izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Prisutnima se obratio i g. Stričak te naglasio kako mu je posebno drago da je Općina Vinica nositelj ovog europskog projekta, čestitao načelniku i suradnicima na pripremi i provedbi projekta te ostvarenim mogućnostima za suradnju sa partnerskim Općinama, a posebno je naglasio važnost uspostave Centra kompetentnosti Arboretum Opeka za čitav ovaj kraj.

U ime Varaždinske županije, nositelja projekta uspostave Centra kompetennosti Arboretum Opeka, sve prisutne pozdravio je g.Tomislav Paljak, zamjenik župana, a u svom prigodnom obraćanju pojasnio je koje će se sve aktivnosti i vrste radova odvijati u arboretumu te rekao kako je upravo u tijeku prikupljanje ponuda za izradu dokumentacije temeljem projektnog zadataka .

U sklopu doručka sa medijima bila su prezentirana i autohtona jela viničkog kraja koja su pripremile vrijedne viničke žene koje su osim prepoznatljivih kolača i gibanica dočarale i nekadašnji tradicionalni vinički doručak.

Udruga mladih UMAMI tom je prilikom organizirala i izložbu radova sudionika projekta nastalih na slikarskoj radionici.

U toku jutra održani su i okrugli stol te radionica na temu buduće suradnje među općinama i partnerima te uvrđene osnove Akcijskog plana te karte poslova u području EU baštine i turizma.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top