Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima

24.8.2019.

Izaslanstvo Općine Gornji Kneginec predvođeno općinskim načelnikom Goranom Kaniškim, općinskim vijećnicima te predstavnicima Općinske organizacije Hrvatske demokratske zajednice polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u petak, 23. kolovoza, obilježilo je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima. Izaslanstvu se pridružio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak napomenuo je da nam je obaveza prisjetiti se svih žrtava.

– Osuđujemo svaki totalitarni režim, bez obzira na ideologiju. Prisjećamo se žrtava bez obzira tko su bili počinitelji tih zločina. Žrtve ne smijemo dijeliti jer niti jedna nije zaslužila takav kraj, posebno one nevine, koje su poubijane bez suđenja. Potrebno je poznavati povijest i istinu kako nam se tragedije ne bi ponovile – naglasio je Stričak.

Izaslanstvo je položilo vijenac ispred spomen obilježja na stratištu u šumi Kolnjak, gdje su partizani ubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile dovedene s igrališta Varteks i drugih mjesta. Općina Gornji Kneginec je 2008. godine postavila ovo spomen obilježje posvećeno poginulim hrvatskim vojnicima i domoljubima na križnom putu, te svim žrtvama komunističko-partizanske vlasti nakon završetka II. svjetskog rata 1945. godine.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica Europske unije u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2006. godine Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine, u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top